Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Функціональний закреп



Функціональний закреп (ФЗ) Шифр К 59.0 – порушення функції кишечника, що проявляється збільшенням інтервалів між дефекаціями (порівняно з індивідуальною нормою) або систематичним недостатнім спорожнюванням кишечника.

ФЗ є однією найбільш частих патологій ШКТ у дітей. Звертання до педіатра з приводу ФЗ становлять 3% від всіх візитів та близько 30% ‑ до дитячого гастроентеролога.

Критерії діагностики: симптоми ФЗ у дітей досить різноманітні і у значній мірі залежать від характеру патологічних станів, що стали їхньою причиною. В одних випадках хворих турбує тільки закреп, в інших – вони пред'являють велику кількість різноманітних скарг. Частота дефекацій також може бути різною: від одного разу у 2-3 дні до одного разу в тиждень і рідше. У деяких хворих самостійні випорожнення відсутні. У частини дітей випорожнення щоденні, але акт дефекації утруднений, або є кілька дефекацій у день малими порціями калу, без почуття задоволення після випорожнення кишечника. Кал при цьому підвищеній твердості і сухості, фрагментований, у вигляді сухих темних кульок або грудок, нагадує овечий; іноді він може бути бобовидним.

Тривала затримка випорожнень при ФЗ приводить до хронічної калової інтоксикації, що негативно впливає на гомеостаз дитячого організму. У формуванні різних ускладнень мають значення нервово-рефлекторні взаємозв'язки. Відзначаються посилення вегетативних дисфункцій, розвиток іпохондричних, депресивних станів, дисбіоз кишечника, гіповітаміноз, зниження імунітету, алергійні та інші захворювання.

При тривалій затримці випорожнень може спостерігатися травматизація слизової оболонки прямої кишки при дефекації (тріщини анального каналу), а також розвиток реактивного запалення (проктит, проктосигмоидит).

Діагноз ФЗ встановлюють на підставі критеріїв Римського консенсусу III (2006), які нижче представлені:

Римські критерії III діагностики функціонального закрепу у дітей

1. Діагноз встановлюють при наявності у дітей до 4-літнього віку протягом 1 місяця не менш 2 з наступних ознак: · Два або менше спорожнювання кишечника на тиждень; · Принаймні 1 епізод у тиждень нетримання після придбання гігієнічних навичок; · Наявність епізодів затримки дефекації; · Наявність хворобливого спорожнювання кишечника або твердих випорожнень; · Присутність великої кількості фекальних мас у прямій кишці; · Утворення «калових каменів», які можуть утруднювати дефекацію. 2. Наявність перерахованих вище ознак супроводжується: · Дратівливістю; · Зниженням апетиту; · Почуттям раннього насичення. 3. Зазначені ознаки зникають негайно після дефекації.




Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 731 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...