Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація управління реалізацією і моніторинг будівельних проектів



Організація управління реалізацією будівельних проектів. Управління будівельними проектами припускає реалізацію робіт по виконанню наступних функцій:

планування, що полягає у визначенні технологічних етапів і комплексів будівельно-монтажних робіт, термінів їх виконання і потрібних для цього матеріальних, технічних і трудових ресурсів;

організація, що полягає у визначенні виконавців робіт, розробці і організації функціонування системи їх матеріально-технічного забезпечення;

контроль за ходом робіт, який полягає в порівнянні планових параметрів виконання робіт за об'ємом і складу з фактичними і виробленню корегуючих дій.

Методологічну основу управління проектом складає планування і контроль ходу робіт по віхах. Суть цієї методології полягає в структурному розбитті всього об'єму належних виконанню робіт на комплекси, результатом яких є проміжна кінцева будівельна продукція, що відкриває фронт робіт подальшим виконавцям, у встановленні послідовності і тривалості їх виконання з урахуванням технологічних і організаційних залежностей і у визначенні критичних робіт, що визначають термін реалізації проекту. Результатом цих процедур є побудова логічної структури проекту у вигляді укрупненого мережевого графіка, лінійної діаграми Р. Л. Ганта і рідше у вигляді циклограми. Відповідно до вказаної логічної структури проекту виробляються виконання робіт за часом, їх матеріально-технічне забезпечення, здійснюється контроль виконання.

Процес планування будівельного проекту є безперервним. Він починається до початку робіт і продовжується в ході здійснення проекту і внесення в нього змін, обумовлених різними причинами. Ними можуть бути не тільки збої у виконанні намічених планів, але і можливі внесення змін в проектні рішення як за ініціативою замовника, так і за ініціативою підрядчика.

У загальному вигляді при управлінні проектами розробляються наступні плани їх реалізації:

концептуальний план, що визначає загальні контури і загальну схему виконання робіт по чергах і пускових комплексах будівництва. Він розробляється при реалізації тільки дуже крупних проектів;

комплексний укрупнений план-графік реалізації проекту;

детальні поточні плани виробництва робіт.

Початковими даними для розробки плану реалізації проекту є вимоги договору підряду, дані про наявні виробничі потужності підрядних організацій — учасників проекту, про наявність технічних і матеріальних ресурсів, а також норми потреби і вартості виробничих ресурсів.

Послідовність при розробці календарних планів виробництва робіт за проектом наступна:

розробка загальної концепції і визначення кінцевої мети проекту;

побудова структурної схеми розбиття робіт;

визначення виконавців комплексів і технологічних етапів робіт;

визначення основних віх, що визначають створення проміжної закінченої проектної або будівельної продукції і відкриваючих фронт робіт подальшим виконавцям;

розробка організаційно-технологічної моделі виконання робіт за проектом відповідно до прийнятої структури їх розбиття і прикріплення до організацій-виконавців;

складання початкового опорного календарного плану виробництва робіт;

аналіз календарного плану і його коректування по обмеженнях на наявні виробничі ресурси;

аналіз календарного плану на відповідність обмежень по фінансовому забезпеченню виробничого процесу і його коректування.

Окрім основних принципових кроків і дій по плануванню здійснюються і інші. Так, між основними віхами, що визначають етапи виконання наміченого плану, можуть бути передбачені менші віхи, що визначають результати роботи окремих учасників. Крім того, у міру виконання плану, появи збоїв, нових обставин керівництву проекту доводиться повертатися до основ первинного плану, вносити в нього відповідні корективи.

Центральне місце в плануванні проекту займає структурне розбиття робіт.

При організації управління проектом його керівництву і учасникам необхідно:

розуміння кінцевої і проміжних цілей при здійсненні процесу реалізації проекту,

розуміння загальної схеми, етапів і послідовності виконання робіт на будівництві в цілому і окремих об'єктах;

розуміння розподілу виконання робіт за часом і між виконавцями;

знання об'ємів і термінів потреб у виробничих ресурсах для виконання відповідних робіт.

Щоб розроблені плани виробництва робіт були здійснені, необхідна відповідна структурна схема організації його реалізації, яка є не що інше, як організаційна структура управління проектом, а конкретніше, структура побудови команди управління ним. Структурна схема організації управління проектом повинна відповідати структурній схемі розбиття робіт, їх об'єму, структурі і характеру у відповідних комплексах і організаційно-технологічних етапах робіт.

В процесі формування структурної схеми організації управління проектом складається матриця відповідальності керівників груп і окремих посадовців в управляючій команді за ухвалення рішень в процесі реалізації проекту і обов'язків по здійсненню контролю і обліку виконання плану робіт по ньому.

Організація розділення ролей і форм взаємодії між менеджером проекту і керівниками функціональних служб команди управління проектом забезпечує ефективність управління. Для забезпечення ефективної взаємодії їх повинно бути чітко визначено: хто несе відповідальність за виконання відповідних функцій управління, хто одержує ту або іншу інформацію, хто виконує ту або іншу роботу по аналізу інформації і оцінці стану виконання відповідних частин плану, хто повинен ухвалювати ті або інші рішення по корегуючих діях. Рівні відповідальності і влади повинні бути визначені не тільки для команди управління проектом, але і для організацій — виконавців робіт.

Задача ефективного розділення ролей і забезпечення дієвої взаємодії служб і виконавців команди управління проектом розв'язується в рамках ухвалення організаційної структури управління проектом, яка у принципі може бути:

функціональною;

проектною;

матричною.

При функціональній структурі менеджер проекту здійснює загальну координацію робіт по управлінню реалізацією проекту, які виконуються існуючими службами і працівниками організації.

Проектна структура припускає створення окремої команди по управлінню проектом і не припускає використовування функціональних служб організації.

При матричній структурі теоретично всі функціональні служби і співробітники організації можуть бути привернуті для виконання робіт по управлінню проектом, але несуть різну відповідальність за виконання робіт, у зв'язку з чим розрізняють слабку матрицю відносин, збалансовану і жорстку.

При слабкій матриці менеджер проекту здійснює координацію робіт за проектом, маючи обмежену владу по розпорядженню ресурсами, а тому і не повну відповідальність за результати робіт за проектом.

При збалансованій матриці менеджер проекту — координатор робіт по ньому і керівники функціональних служб організації несуть однакову відповідальність за результати реалізації проекту.

При жорсткій матриці менеджер проекту несе повну відповідальність за результати робіт по ньому, а призначені функціональними службами працівники для виконання управлінських робіт повністю підкоряються йому.

Звичайно заплановане і фактичне виконання робіт за проектами не співпадає. Це може бути обумовлено як внутрішніми причинами з боку виконавців робіт, так і змінами зовнішнього середовища здійснення проектів. Тому необхідні контроль за ходом робіт, а також постійний моніторинг здійснення проектів і внесення коректив в плани їх реалізації. Для цього в рамках функціонування команди управління проектом створюється відповідна система.

Моніторинг будівельного проекту. Моніторинг будівельного проекту — це система стеження за ходом його реалізації. Основними принципами побудови системи моніторингу проекту є:

чіткі плани виконання робіт за проектами, об'ємами і вартістю;

ясна система обліку і звітності в частині виконання робіт;

ефективна система і методи аналізу фактичних показників виконання плану робіт і визначення тенденцій;

ефективна система реагування на виникаючі відхилення в частині виконання плану реалізації проекту.

При здійсненні моніторингу проекту контролюються і відстежуються наступні параметри і показники:

терміни виконання комплексів робіт, що закінчуються віхами;

терміни виконання поставок технологічних комплектів будівельних конструкцій на об'єкти;

об'єми поставок будівельних матеріалів;

терміни виконання поставок комплектів технологічного і іншого устаткування;

показники вартості і собівартості виконаних робіт;

показники фактичних витрат на придбання устаткування.

При аналізі відхилень фактичних показників від запланованих встановлюються їх причини, які можуть бути наступними: помилки і прорахунки в складених планах; зміни в контрактах; технологічні і інші порушення при виробництві робіт; зриви поставок матеріалів, конструкцій, устаткування; зміни кон'юнктури на ринку будівельних матеріалів і конструкцій і ін. Вивчення причин відхилень необхідне для вироблення заходів по їх усуненню і прогнозу їх наявності в майбутньому.

За наслідками аналізу фактичних показників виконання наміченого плану виробляються і реалізуються корегуючі дії. Вказані дії торкаються перегляду термінів виконання робіт, термінів поставки будівельних матеріалів, конструкцій, устаткування на будівельний майданчик, методів зведення будівель і споруд, технології виробництва робіт, джерел придбання будівельних матеріалів і конструкцій, проектних рішень будівель і споруд і ін.

Моніторинг проектів і оперативне управління будівельним виробництвом в будівельно-монтажних організаціях тісно зв'язані і переплітаються між собою. Відмітною особливістю моніторингу проектів при цьому є не тільки відстеження ходу виробництва робіт на об'єктах, але і відстеження витрат виробництва, вартості і собівартості виконання робіт, досягнення кінцевих не тільки виробничих, але і економічних результатів.

Контрольні питання

1. У чому полягає концепція проектного управління?

2. Дайте класифікацію проектів по масштабу, класу, тривалості здійснення.

3. Назвіть фази і етапи реалізації проектів.

4. Хто є учасниками реалізації проектів?

5. Що входить в поняття «оточення проекту»?

6. У чому полягає планування проекту в інвестиційно-будівельній сфері?

7. У чому полягає організація реалізації проекту в інвестиційно-будівельній сфері?

8. Назвіть і розкрійте принципи побудови системи моніторингу проекту в інвестиційно-будівельній сфері.

9. У чому полягає оперативне управління реалізацією проектів в інвестиційно-будівельній сфері?





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 265 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...