Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Склад фінансової звітності підприємства



Фінансова звітність підприємства включає: баланс, звіт про фінансові результати, звіт про рух грошових коштів, звіт про вла­сний капітал та примітки до звітів. Для суб'єктів малого підприємництва і представництв суб'єктів господарської діяльності ПСБО встановлюється скорочена за показниками фінансова звіт­ність у складі балансу та звіту про фінансові результати. Форми фінансової звітності підприємств і порядок їх заповнення встано­влюються ПСБО:

- ПСБО 2 "Баланс"(форма №1);

-ПСБО 3 "Звіт про фінансові результати" (форма №2);

-ПСБО 4 "Звіт про рух грошових коштів" (форма №3);

-ПСБО 5 "Звіт про власний капітал" (форма №4);

- ПСБО 25 "Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва".

Баланс - це звіт про фінансовий стан підприємства, який ві­дображає на певну дату його активи, зобов'язання і власний капі­тал. Форма балансу представлена в додатках. Особливостями ба­лансу є:

1) наведення даних на початок і кінець звітного періоду;

2) групування статей балансу за ознакою їх економічного змісту;

3) відсутність взаємного погашення активів і зобов'язань;

4) підтвердження даних балансу результатами інвентаризації;

5) оцінка статей балансу за ПСБО.

У міжнародній практиці стандартами обліку та звітності не передбачено конкретної форми балансу. МСБО містять лише мі­німальний перелік показників, які необхідно відобразити в балан­сі, який може бути збільшений за рахунок додаткових статей, якщо керівництво підприємства вважає ці статті суттєвими для достовірного відображення фінансового стану.

Звіт про фінансові результати - це звіт про доходи, витрати і фінансові результати діяльності підприємства. Форму Звіту про фінансові результати наведено в Додатках. У звіті про фінансові результати зіставляються доходи і витрати від здійснення різних видів діяльності підприємства, а саме:

1) операційної - основної діяльності підприємства, пов'яза­ної з виробництвом або реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), що є головною метою створення підпри­ємства і забезпечує основну частку його доходу. До опе­раційної також належать інші види діяльності, які не є ін­вестиційною чи фінансовою діяльністю;

2) фінансової - діяльності, яка призводить до змін розміру та складу власного та залученого капіталу підприємства;

3) інвестиційної - діяльності, яка полягає у придбанні та ре­алізації тих необоротних активів, а також тих фінансових інвестицій, які не є складовою частиною еквівалентів грошових коштів;

4) надзвичайних подій - будь-яких подій або операцій, яка відрізняється від звичайної діяльності підприємства, та не очікується, що вона буде повторюватися періодично або в кожному наступному звітному періоді.

Структурно Звіт про фінансові результати складається з трьох розділів:

1) фінансові результати;

2) елементи операційних витрат;

3) розрахунок показників прибутковості акцій (заповнюється відкритими акціонерними товариствами, акції яких пере­бувають в обігу на фондових біржах).

Звіт про рух грошових коштів - це фінансовий звіт про над­ходження та вибуття грошових коштів та їх еквівалентів у розрізі операційної, інвестиційної та фінансової діяльності. Форму Звіту наведено в додатках.

Звіт про рух грошових коштів тісно пов'язаний зі Звітом про фінансові результати, в якому наводиться інформація про доходи і витрати діяльності підприємства, але немає даних про джерела надходження і напрями вибуття грошових коштів у результаті ці­єї діяльності. Причиною є те, що Звіт про фінансові результати складається за принципом нарахування і відповідності доходів і витрат, які відображаються в обліку та звітності в момент їх ви­никнення, незалежно від дати надходження або сплати грошових коштів. Для визначення руху грошових коштів підприємства не­обхідно трансформувати дані Звіту про фінансові результати згі­дно з касовим методом, за яким доходи і витрати визнаються, якщо мали місце надходження або сплата грошових коштів.

Існують два методи трансформації Звіту про фінансові ре­зультати для отримання інформації про рух грошових коштів, ви­користання яких дає однакові результати:

1) прямий - вимагає коригування кожної статті Звіту. Грошо­ві надходження від реалізації продукції зменшують на суми, витрачені у зв'язку з придбанням запасів, поточними витратами тощо;

2) непрямий - за яким трансформується безпосередньо сума чистого прибутку.

Цей метод використано в ПСБО 4.

Звіт про власний капітал - це форма фінансової звітності, в якій узагальнено зміни в складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду. Форму Звіту про власний капітал на­ведено в додатках. Інформаційною базою для складання Звіту про власний капітал є дані за рахунками класу 4 Плану рахунків "Власний капітал та забезпечення зобов'язань".

В основу складання цьоого звіту покладено фінансову конце­пцією капіталу, яка математично виражається похідним балансо­вого рівняння:

Капітал (чисті активи) = Активи - Зобов'язання.

Таким чином, підприємство має за результатами фінансово-господарської діяльності прибуток, якщо сума чистих активів на кінець періоду більша за суму чистих активів на початок періоду після будь-яких виплат власникам або внесків власників протя­гом звітного періоду.

Примітки до фінансової звітності - це сукупність показників і пояснень, яка забезпечує деталізацію і обґрунтованість статей фінансових звітів, а також інша інформація, розкриття якої пе­редбачено ПСБО. В примітках розкривають:

1) облікову політику підприємства;

2) інформацію, яка не наведена безпосередньо у фінансових звітах, але є обов'язковою за ПСБО;

3) інформацію, що містить додатковий аналіз статей звітності, потрібний для забезпечення її зрозумілості та доречності.

Примітки до річної фінансової звітності (форма №5) пода­ються в текстовій формі та у вигляді таблиць. Текстова частина Приміток являє собою додаткові відомості, які подаються у дові­льній формі, та мають характер пояснювальної записки щодо об­лікової політики, подій, які існували на дату балансу та виникли після дати балансу. Таблична частина Приміток складається з де­сяти таблиць затвердженої форми, в яких поглиблено розкрива­ється інформація про:

1) нематеріальні активи;

2) основні засоби;

3)капітальні інвестиції;

4) фінансові інвестиції;

5) доходи і витрати;

6) грошові кошти;
7)забезпечення;

8) запаси;

9) дебіторську заборгованість;

10) нестачі і втрати від псування цінностей.

Питання для самоконтролю

1.. Розкрийте призначення облікових регістрів.

2. Яке значення облікові регістри мають для складання звітнос­ті?

3. Класифікація облікових регістрів:

за ступенем узагальнення інформації;

за характером записів;

за зовнішнім виглядом;

за побудовою;

за способом заповнення.

4. Що розуміють під формою бухгалтерського обліку?

5. Які форми бухгалтерського обліку використовують в Україні?

6. Які чинники впливають на вибір підприємством конкретної форми бухгалтерського обліку?

7. Охарактеризуйте особливості меморіально-ордерної форми обліку.

8. У чому полягає специфіка форми бухгалтерського обліку Журнал-Головна?

9. Охарактеризуйте особливості журнальної форми обліку.

10. Які програмні продукти використовуються для автомати­зації бухгалтерського обліку в Україні?

11. Які існують способи виправлення помилок в облікових регістрах?

12. Призначення та періодизація складання фінансової звітності.

13. Охарактеризуйте вимоги, що висуваються до фінансової зві­тності.

14. Які відомості мають міститися в фінансовій звітності?

15. Які критерії висуваються до статей фінансової звітності?

16. Класифікація фінансової звітності:

за будовою;

за змістом і джерелами формування;

за спрямованістю;

за обсягом інформації;

за ступенем узагальнення;

за періодичністю подання;

за рівнем узагальнення.

17. Які інформаційні потреби користувачів має задовольняти фі­нансова звітність?

18. У які терміни має подаватися фінансова звітність?

19. Що таке оприлюднення звітності, і в які способи воно може здійснюватися?

20. Дайте характеристику складовим фінансової звітності:

Балансу;

Звіту про фінансові результати;

Звіту про рух грошових коштів;

Звіту про власний капітал;

Приміткам до звітів.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 569 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...