Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Види оцінювання об'єктів обліку



Стандарти бухгалтерського обліку передбачають можливість застосування різних основ оцінювання одночасно з різним ступе­нем та в різних комбінаціях, а саме:

1) історична собівартість - передбачає, що активи відобра­жаються за сумою сплачених грошових коштів або їх ек­вівалентів, а зобов'язання - за сумою надходжень, отри­маних в обмін на ці зобов'язання;

2)поточна собівартість - передбачає, що активи відобража­ються за сумою грошових коштів або їх еквівалентів, яка була б сплачена в разі придбання такого самого або подібнного активу на поточний момент, а зобов'язання - занедисконтованою сумою грошових коштів або їхніх екві­валентів, яка була б необхідна для погашення зо­бов'язання на даний момент;

3) вартість реалізації - передбачає, що активи відобража­ються в обліку за сумою грошових коштів або їхніх екві­валентів, яку можна було б отримати на поточний момент шляхом продажу активу в процесі звичайної реалізації, а
зобов'язання - за вартістю їх погашення, тобто за недис­контованою сумою грошових коштів, яка, як очікується, буде сплачена для погашення зобов'язань під час звичай­ної діяльності підприємства;

4)теперішня вартість - передбачає, що активи відобража­ються за теперішньою дисконтованою вартістю майбут­ніх чистих надходжень грошових коштів, які, як очіку­ється, має генерувати об'єкт обліку під час звичайної дія­льності підприємства, а зобов'язання відображаються за теперішньою дисконтованою вартістю майбутніх чистих відтоків (виплат) грошових коштів, які, як очікується, бу­дуть необхідні для погашення зобов'язань під час зви­чайної діяльності підприємства.

Згідно з принципом історичної (фактичної) собівартості, за ос­нову оцінювання найчастіше приймають історичну собівартість -оцінювання на основі витрат на виробництво або придбання ак­тивів, - яка комбінується з іншими основами оцінювання.

Оцінювання різних об'єктів обліку (активів, зобов'язань, капіта­лу, господарських процесів) визначається відповідними стандартами обліку. Для кожного об'єкта моделюється кілька ситуацій, у яких здій­снюється їх оцінювання на різній основі. Наприклад, оцінювання при придбанні (отриманні), вибутті (списанні), на дату балансу. Під час придбання активи оцінюються за первісною вартістю, яка, переважно, дорівнює історичній (фактичній) собівартості активу. У випадках без­коштовного одержання, обміну або внесення активів до статутного фонду застосовується оцінювання за справедливою вартістю - сумою, за якою може бути здійснений обмін активу або оплата зобов'язання в результаті операції між обізнаними, зацікавленими та незалежними сторонами.

Придбані (створені) основні засоби зараховуються на баланс підприємства за первісною вартістю, тобто історичною собіварті­стю в сумі грошових коштів або справедливої вартості активів, сплачених (переданих) на дату придбання (створення) таких ос­новних засобів. В результаті експлуатації основні засоби зношу­ються, поступово переношуючи свою вартість на продукцію, що виготовляється, тому до підсумку балансу вони включаються за залишковою (балансовою) вартістю, яка розраховується як різни­ця між первісною вартістю та сумою нарахованого зносу.

Запаси товарно-матеріальних цінностей оприбутковуються на баланс за первісною вартістю, яка складається з ціни придбання (без ПДВ) та транспортно-заготівельних витрат. Запаси, отримані в результаті бартерних операцій первісно оцінюються за справед­ливою вартістю. Запаси при вибутті оцінюються за методами іде­нтифікованої собівартості одиниці запасів, середньої собівартос­ті, собівартості перших за часом надходження запасів (ФІФО), нормативних затрат, ціни продажу.

Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги визна­ється активом одночасно з визнанням доходу від реалізації і оці­нюється за первісною вартістю, яка дорівнює справедливій вар­тості (контрактній вартості). Поточне оцінювання дебіторської заборгованості здійснюється за чистою реалізаційною вартістю, яка визначається як різниця між первісною вартістю та резервом сумнівних боргів. Резерв визначається на основі платоспромож­ності окремих дебіторів або на основі класифікації дебіторської заборгованості за строками погашення.

Залежно від характеру зобов'язання, його строковості, спосо­бу погашення оцінювання зобов'язань може проводитися на ос­нові історичної або поточної собівартості, вартості погашення або теперішньої вартості.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 750 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...