Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Техніка проведення інвентаризації



Для проведення інвентаризацій на підприємстві наказом ке­рівника створюються постійно діючі інвентаризаційні комісії у складі керівників структурних підрозділів, головного бухгалтера, матеріально-відповідальних осіб. Очолює комісію керівник під­приємства або його заступник.

Інвентаризація проводиться, як правило, на перше число місяця, що полегшує наступне порівняння її результатів з показниками облі­ку. До початку інвентаризації матеріально відповідальні особи пови­нні відобразити всі первинні документи з оприбуткування і вибуття цінностей у книгах і регістрах, та написати розписку про те, що всі документи здано до бухгалтерії. Матеріально відповідальна особа обов'язково повинна бути присутня при проведенні інвентаризації, і до приміщень, у яких проводиться інвентаризація, вона має заходити разом з головою інвентаризаційної комісії.

Протягом проведення інвентаризації діяльність підрозділу (комори, складу, сховища, каси) припиняється. Дані про фактич­ну наявність об'єктів інвентаризації заносять до інвентаризацій­ного опису, який підписують усі члени комісії та матеріально відповідальна особа. На кожній сторінці та в кінці інвентариза­ційного опису підраховують проміжні та загальний результати фактичної наявності цінностей, що засвідчується підписами усіх членів інвентаризаційної комісії. Дані інвентаризаційних описів порівнюють з даними бухгалтерського обліку і складають порів­няльні відомості, в яких визначають результат інвентаризації. Ре­зультатом інвентаризації може бути:

а) тотожність фактичних і облікових залишків;

б) нестача - фактичний залишок менше облікового;

в) надлишок - фактичний залишок більший від облікового.
Матеріально-відповідальні особи повинні дати інвентаризацій­ній комісії письмові пояснення щодо причин нестач та надлишків.

Свої висновки і пропозиції щодо врегулювання інвентаризацій­них різниць комісія оформляє протоколом і подає на затвердження керівникові підприємства, який у п'ятиденний термін розглядає і за­тверджує протокол. Затверджені результати інвентаризації відобра­жають у бухгалтерському обліку в тому місяці, в якому закінчена інвентаризація, але не пізніше грудня звітного року.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1038 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...