Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розділ 8. Охорона навколишнього середовища. Нормативно - правові основи охорони довкілля



Охорона навколишнього середовища – це комплекс науково-обгрунтованих міжнародних, державних, регіональних, адміністративно-господарських, політичних, економічних, громадських заходів, що спрямовані на підтримання фізичних, хімічних і екологічних параметрів компонентів природного середовища в межах, які забезпечують здоров’я і життєдіяльність людини. Зазначений комплекс заходів спрямований на підтримання раціональної взаємодії між діяльністю людини та навколишнім природним середовищем, яка забезпечує збереження, відновлення та раціональне використання природних ресурсів для попередження прямого і непрямого (опосередкованого) шкідливого впливу результатів діяльності суспільства на природу й здоров'я людини.

Природоохоронна діяльність в Україні здійснюється відповідно до чинного законодавства України. За юридичною силою всі офіційні джерела права поділяються на закони та підзаконні акти.

Основним джерелом екологічного права є Закон - нормативно-правовий акт*, прийнятий вищим представницьким органом державної законодавчої влади (парламенту) або самого народу, що регулює найважливіші суспільні відносини, виражає волю та інтереси більшості населення, втілює основні права людини та інші загальнолюдські цінності та має найвищу юридичну силу щодо інших нормативно-правових актів. Закони, зазвичай, поділяються на конституційні та звичайні. Усі закони у нашій державі видаються Верховною Радою України та мають вищу юридичну силу і ніхто, крім органів законодавчої влади, не може приймати закони, змінювати чи скасовувати їх, крім Конституційного Суду України, який може визнати Закон чи його окреме положення неконституційним.

У Конституції України, прийнятою Верховною Радою України 28 червня 1996 року, зокрема, у 50-й статті записано, що «кожен має право на безпечне для життя і здоров'я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди. Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація ніким не може бути засекречена». Основним нормативно-правовим актом України у сфері охорони навколишнього середовища є Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища». Закон уведений в дію Постановою Верховної Ради № 1268-12 від 26.06.91 р. (із змінами, внесеними згідно із Законами). Цей Закон визначає правові, економічні та соціальні основи організації охорони навколишнього природного середовища в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь.

__________________

*Нормативно-правовий акт — це документ, прийнятий у визначеному порядку компетентним державним органом, у якому містяться норми права





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 895 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...