Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Старий ринок новий ринок



старий товар вдосконалення діяльності стратегія розвитку ринку
новий товар товарна експансія   диверсифікація

Рис. 18.3. Можливі стратегії зростання за товарами / ринками

Виділяються наступні варіанти вибору стратегії:

1. Стратегія вдосконалення діяльності (старі товари на старому ринку). В цьому випадку прибуток забезпечується за рахунок раціоналізації виробництва і збуту: зниження собівартості і за рахунок цього – більш інтенсивна реклама, нижчі ціни, надання додаткових послуг, встановлення контролю за конкурентами. Такі дії ефективні при зростаючому ненасиченому ринку.

2. Товарна експансія – стратегія розробки нових і вдосконалення існуючих товарів за метою збільшення збуту (нові товари на існуючому ринку). Варіанти реалізації стратегії: надання нових споживчих характеристик товару, вдосконалення існуючих товарів, розширення товарної номенклатури і асортименту продукції.

3. Стратегія розвитку ринку – спрямована на пошук нових ринків (нових сегментів ринку) для уже освоєних товарів. Прибуток забезпечується завдяки розширенню ринку збуту як у межах географічного регіону,так і поза ними. Така стратегія зв'язана із значними витратами і рівнем ризику, але у перспективі прибуткова. Однак вийти напряму на нові географічні ринки досить складно, тому що вони вже зайняті фірмами-конкурентами. Можливі також наступні альтернативи: освоєння нових сегментів на тому ж ринку, вихід на нові ринки всередині країни та в інших країнах. Стратегія розвитку ринку грунтується в основному на системі збуту продукції і ноу-хау у сфері маркетингу.

4. Стратегія диверсифікації – передбачає розробку нових видів продукції одночасно із освоєнням нових ринків. Принципами використання стратегії диверсифікації є прагнення залишити насичений неперспективний ринок і одержати фінансові переваги від діяльності в нових галузях.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 435 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...