Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація охорони праці на станції та безпека в надзвичайних ситуаціях



10.1 ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Робота з охорони праці на станції направлена на виконання вимог Закону України «Про охорону праці», створення безпечних умов праці, попередження виробничого та невиробничого травматизму і професійних захворювань, безумовне додержання законодавства про працю.

Організація роботи з охорони праці на станції здійснюється на основі системи управління охороною праці (СУОП), розробленою з метою забезпечення безпечних здорових умов праці, запобігання дії небезпечних і шкідливих виробничих факторів на працюючих, попередження виробничого травматизму та професійних захворювань, збереження працездатності працівників, забезпечення продуктивності праці.

Одним з основних обов’язкiв працівників станції є дотримання вимог охорони працi. Кожний працівник станції в межах своїх обов’язкiв несе особисту вiдповiдальнiсть за виконання вимог охорони працi та безпеки руху.

Перелік негабаритних місць:

1. Опори між 3-4 коліями і біля колії № 15;

2. Висока платформа біля колії № 20 вантажного двору;

3. Висока платформа біля ІІ головної колії зі сторони поста А;

4. Висока платформа біля 9а колії зі сторони поста А.

10.2 АНАЛІЗ ШКІДЛИВИХ І НЕБЕЗПЕЧНИХ ФАКТОРІВ НА СТАНЦІЇ

Небезпечним виробничим фактором згідно з ДСТУ 2293-99 [11] вважається такий виробничий фактор, дія якого на працівника за певних умов може привести до травми, гострого отруєння, чи до іншого раптового погіршення здоров’я або до смерті. До таких факторів на залізничному транспорті належать: небезпека наїзду рухомого складу, електронебезпека та пожежонебезпека.

Шкідливий виробничий фактор згідно з [11]-це такий виробничий фактор, дія якого за певних умов може привести до захворювання, зниження працездатності і негативного впливу на здоров’я потомства. Такими факторами є: метеорологічні умови, шум, недостатнє освітлення, забрудненість повітря за рахунок вантажів, які перевозяться, електромагнітні поля.

10.3.ЗАХОДИ, ЩОДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОХОРОНИ ПРАЦІ, ПРАЦІВНИКІВ СТАНЦІЙ

1. Всі технологічні операції, що виконуються на станції, повинні здійснюватись згідно до вимог Закону України «Про охорону праці», правил техніки безпеки і виробничої санітарії для працівників станцій і вокзалів, Інструкцій з охорони праці для працівників станції.

2. Інструкції з охорони праці для працівників станції-є нормативними документами, які встановлюють вимоги безпеки, при виконанні працівниками робіт у виробничих приміщеннях, на території станції та інших місцях, де вони виконують дорученні їм обов’язки.

3. Інструкції з охорони праці для працівників станцій розроблені згідно вимог рекомендацій про порядок розробки Інструкції з охорони праці для працівників господарства перевезень № ЦД/0023-99 рік, Типового технологічного процесу роботи дільничної станції.

4. На станції є негабаритні місця-зони підвищенної безпеки:

- на міжколійях 1-3, 3-5, 5-7, 9-10 бункера для приймання документів;

- приміщення для регулювальників швидкості руху вагонів на міжколійї 9-10;

- Оглядова вишка на міжколійї 19-20 вантажного района станції;

- Ворота на вантажному районі;

5. Під час роботи в зазначених негабаритних місцях на станції, працівники станції повинні виявляти особливу уважність і обережність.

6. При слідуванні на роботу, з роботи і в процесі роботи працівники станції повинні користуватися маршрутами службового проходу до робочих місць, які позначенні на території станції, спеціальними дороговказами, а на робочих місцях-в службово-технічних приміщеннях схемами:

7. Маршрути проходження працівників до місця роботи:

- Оператори поста централізації № 3, 4 при слідуванні до стрілочного поста-проходять по узбіччю колії № 4; а потім під прямим кутом через колії 4, ІІ, І, по маршрутам службового переходу.

- ДСП, ДСЦ, оператори, складачі поїздів та помічники складачів поїздів слідують по узбіччю колії № 4 до СТЦ та поста ЕЦ.

- При перевірці вільності колій, чергові стрілочних постів, повинні проходити по міжколіяйх.

8. Вимоги Інструкції з охорони праці є обов’язковими для працюючих на станції. Невиконання цих вимог розглядається як порушення.

9. Контроль за виконанням працюючими вимог Інструцій з охорони праці

покладається на начальника станції, його заступників, чергових по станції, керівника складацької бригади, профспілкового комітета станції, згідно всіх видів контролю і системи управління охороною праці.

10. У маневрового диспетчера, на робочому місці постійно зберігається комплект діючих інструкцій з охорони праці для працюючих всіх професій, а також перелік цих інструкцій.

На станції проводиться укомплектування штату провідних професій, і впершу чергу ДСП, складачів поїздів, помічників складачів поїздів, операторів постів централізації. Складаються списки і проводиться навчання безпечним прийомам праці у ОЗП, закріплення за ними наставників із числа досвідчених працівників.

Працівники станції, згідно з діючими нормами, забезпечуються спецодягом і спецвзуттям.

З усіма парцівниками, які залучаються до роботи, проводиться додатковий інструктаж щодо порядку виконання робіт із очищення централізованих стрілочних переводів.

Маршрути проходження працівників до місця роботи.

Всі працівники перед вступом на чергування з’являються в кабінет начальника станції або заступника начальника станції для одержання цільового інструктажу.

Після одержання цільового інструктажу працівники станції до своїх робочих місць з адміністративного корпусу проходять:

- Черговий по станції, оператор при черговому по станції, оператор СТЦ по дорожці до поста ЕЦ.

- Оператор поста централізації № 2 по дорожці до ПТО, потім по міжколії 6-7 колій до стрілочного поста № 2.

- Оператор поста централізації МВ-1 по перехідному настилу перехо-дить через головні колії І, ІІа, колії непарного парку, далі по узбіччю 32 колії до поста МВ-1. Колії № 32, 8 коротку переходить під прямим кутом.

- Складач поїздів, помічника складача поїздів, касири товарні, старші прийомоздавальники вантажу та багажу по перехідному настилу переходять через головні колії № І, № ІІа, колії непарного парку під прямим кутом.

10.4 АНАЛІЗ ОГРАНІЗАЦІЇ БЕЗПЕКИ ПРАЦІ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ НАВАНТАЖУВАЛЬНО-РОЗВАНТАЖУВАЛЬНИХ РОБІТ

Вантажні і транспортувальні роботи в процесі будь-якого виробництва мають досить велику питому вагу. Переміщення вантажів часто супроводжуєть-

ся необхідністю застосовувати важку фізичну працю, а іноді пов’язане ще й зі значним ризиком, особливо, коли роботи виконуються з небезпечними вантажами.

Одним з найважливіших завдань охорони праці є заміна фізичної праці механізованою, що зберігає здоров’я працівників, зменшує собівартість робіт в ризик отримати травму.

На підприємствах широко використовується підіймально-транспортна техніка: мостові та козлові крани, автонавантажувачі, конвеєри, талі, лебідки.

При експлуатації підіймально-транспортних машин необхідно огороджувати всі доступні рухомі або обертаючі частини механізмів.

Необхідно виключити непередбачений контакт робітників, з вантажами що переміщуються та самими механізмами при їх русі, а також забезпечити надійну міцність механізмів, допоміжних та строповочних пристосувань.

Повинен бути забезпечений постійний нагляд за станом вантажопід’ємних пристроїв, канатів, ланцюгів, тари, доглядом за ними небезпекою експлуатації у відповідності до НПАОП 0.00-1.01-07 Правила будови і безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів.

Транспорт, в залежності від місця його застосування, поділяють на зовнішній та внутрішньозаводський. Внутрішньозаводський транспорт може бути міжцеховим і внутрішньоцеховим.

На сучасних підприємствах з масовим і крупносерійним виробництвом міжцехове та внутрішньоцехове транспортування вантажів виконується, переважно, транспортувальними машинами безперервної дії-транспортерами, конвеєрами.

Транспортери, або конвеєри, є основними засобами комплексної механізації і автоматизації транспортних, навантажувально-розвантажувальних робіт і поточних технологічних операцій.

Для обслуговування транспортерів допускаються особи, які пройшли навчання з охорони праці (НПАОП 63.21-1.22-07 Правила безпеки під час виконання навантажувально-розвантажувальних робіт). Перед пуском транспортера в роботу необхідно провести його зовнішній огляд, перевірити кріплення всіх частин, наявність заземлення, справність електрообладнання. Провести пробний холостий запуск без завантаження. Перевірити, чи спрацьовують кінцеві вимикачі.

Впевнившись, що транспортер працює справно, можна приступати до його експлуатації. Конструкція повинна виключати можливість падіння, зміни положення або сповзання вантажів, що транспортуються. Робота стаці­онарних стрічкових транспортерів без пристроїв, що контролюють швидкість, не допускається.

На транспортерах, які входять до автоматизованих транспортних або технологічних систем, повинні бути передбачені пристрої для автоматичної їх зупинки у разі виникнення аварійної ситуації. У схемі управління транспортера також повинно передбачатися блокування, яке виключає можливість повторного його включення до ліквідації аварійної ситуації.

На підприємствах машинобудівної, харчової, переробної, легкої промисловості та багатьох інших для завантаження, розвантаження та переміщення різноманітних вантажів широко застосовуються стаціонарні та нестаціонарні різноманітні вантажопідіймальні і транспортні машини та механізми.

Всі вони потенційно небезпечні в експлуатації. Небезпека полягає в можливості механічного травмування робітника в процесі транспортування та виконання ручних операцій завантаження і розвантаження, а при роботі з електрифікованими машинами також існує небезпека ураження працівника електричним струмом при недотриманні правил експлуатації та електробезпеки.

Лебідки призначені для піднімання і переміщення вантажів, а також вони є складовою частиною ліфтів, кранів та інших підіймачів. При роботі з лебідками травмування може статися внаслідок падіння вантажу, від удару рукояткою при спусканні вантажу, від затягування руки чи одягу в зубчасті передачі чи тросовий барабан тощо. Тому перед підніманням вантажу необхідно переконатися в справності лебідки і її надійному закріпленні. Частини лебідки, що обертаються, ретельно огороджують, а корпус лебідки з електричним приводом заземлюють.

За невиконання правил проведення вантажно-розвантажувальних робіт вантажник несе дисциплінарну, матеріальну, адміністративну та кримінальну відповідальність.

До роботи при вантажно-розвантажувальних роботах допускаються особи віком не молодші 18 років, які пройшли медичне обстеження, професійне навчання, вступний інструктаж з охорони праці, та інструктаж з пожежної безпеки, інструктаж на робочому місці.

Вантажно-розвантажувальні роботи, як правило, слід виконувати з допомогою засобів малої механізації, вантажопідіймальних споруд.

При відсутності засобів малої механізації, вантажопідіймальних споруд дозволяється переміщення вантажів вручну:

- для чоловіків віком старше 18 років – не більше 50 кг;

- для жінок (табл.10.1).

Таблиця.10.1-Норми переміщення вантажу для жінок

Характер робіт Гранично допустима вага вантажу, кг
Підіймання і переміщення вантажів при чергуванні з іншою роботою (до 2 разів на годину)  
Підіймання і переміщення вантажів постійно протягом робочої зміни  
Сумарна вага вантажу, який переміщується протягом кожної години робочої зміни, не повинна перевищувати: з робочої поверхні з підлоги    

До ваги, що переміщується, включається вага тари і упаковки.

При переміщенні вантажу на візках або у контейнерах докладене зусилля не повинно перевищувати 10 кг.

Вантажник повинен:

Виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку.

Пам’ятати про особисту відповідальність за виконання правил охорони праці та відповідальність за товаришів по роботі.

Вміти подавати першу медичну допомогу потерпілим від нещасних випадків. Вміти користуватись первинними засобами пожежегасіння.

Виконувати тільки ту роботу, яка доручена керівником робіт та по якій проінструктований, при умові, що безпечні засоби її виконання добре відомі. При невпевненості у виконанні дорученої роботи, необхідно звернутися до керівника робіт за роз’ясненнями. Якщо доручена нова незнайома робота, необхідно отримати від керівника додатковий інструктаж з безпечного її виконання.

При сумісництві якоїсь роботи із своєю основною роботою необхідно додатково вивчити та виконувати вимоги інструкції з охорони праці для роботи яка виконується за сумісництвом.

Під час виконання роботи необхідно бути уважним, не займатися сторонніми справами і не заважати іншим працювати.

Не виконувати вказівки, які суперечать правилам охорони праці.

10.5 ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПРИ ВИКОНАННІ МАНЕВРОВОЇ РОБОТИ

Забороняється використання при маневровiй роботi двосекційні локомо-

тиви. При виконаннi маневрiв в мiсцях роботи ремонтних бригад, з пересiченням переїздiв, бiля пасажирських платформ, на колiях вантажного двору, колiйних машин i iнше бригада складачiв повинна проявляти особливу пильнiсть, вчасно

подавати звуковi сигнали про наближення составу до людей, що знаходяться бiля (на) колiї чи на платформi, а також попереджати про рух составу людей, якi працюють на ремонтi колiї, навантаженнi i вивантаженнi вагонiв тощо.

При русі маневрового составу бiля будинкiв i споруджень, високих паса-жирських платформ, в негабаритних та iнших небезпечних мiсцях, а також при швидкостi руху понад 40 км/год забороняється знаходитися складачу поїздiв на спецiальнiй пiдножцi вантажних вагонiв i на пiднiжцi пасажирських вагонiв при закритих дверях тамбуру. В цьому випадку складач поiздiв повинен їхати на площадцi локомотиву чи вагону або в тамбурi пасажирського вагону.

При русі одиночного локомотиву або маневрового составу локомотивом вперед на вiдстань більш 1 км, коли у составi вiдсутнi вагони з перехiдною площадкою або з вiдкритими дверима тамбурiв пасажирських вагонiв, складачу поiздiв дозволяеться знаходитись на локомотивi. При цьому вiдповiдальнiсть за своечасну подачу сигналiв працюючим колiйним бригадам при наближеннi до переiздiв та в усiх випадках, коли виникає необхiднiсть забезпечення проїзду локомотиву з особливою пильнiстю, покладається на машинiста маневрового локомотиву.

Якщо при здiйсненнi маневрiв буде виявлена несправнiсть радiостанцiї складач поїздiв зобов’язаний припинити маневри, сповiстити про несправнiсть радiостанцiї машинiста маневрового локомотиву, чергового по станцiї та, при необхiдностi, перейти на ручнi сигнали. Пiсля здiйснення маневрiв складач поїздiв повинен замiнити радiостанцiю. Якщо замiнити радiостанцiю неможливо, складач поiздiв разом з машинiстом маневрового локомотиву визначають подальший порядок здiйснення маневрової роботи.

Сигнал про початок маневрових пересувань по коліях обмінного парку ВАТ НТЗ має подаватися тiльки пiсля встановлення стрiлки № 45 складачем поїздiв з мiсцевої колонки в потрiбне положення.

Перед розчепом вагонiв необхiдно перекривати кiнцевi крани сумiжних вагонiв i тiльки пiсля цього роз’єднувати гальмовi рукава. Ця робота виконується тiльки при повнiй зупинцi i в рукавицях.

При необхідності заїзду на колії № 33, № 34 складач поїздів повинен:

- надати команду машиністу маневрового локомотива зупинитися за

50 м до початку навантажувально-розвантажувальних фронтів;

- повідомити керівника навантажувально-розвантажувальних робіт про проведення маневрів та переконатися в тому, що роботи по навантаженню-розвантаженню припинені, а працівники відійшли у небезпечну зону.

10.6 СПОСОБИ ТА ЗАСОБИ ЗАПОБІГАННЯ ПОЖЕЖНО ТА ВИБУХОНЕБЕЗПЕКИ

Для попередження виникнення пожежі і вибухів на території та в службових приміщеннях станції працівники станції зобов’язані:

- Чітко знати і виконувати встановлені правила пожежної безпеки, не допускати дій, що можуть привести до пожежі;

-.Суворо виконувати вимоги інструкцій щодо забезпечення пожежної безпеки у виробничих процесах і при експлуатації рухомого складу;

- Не допускати використання несправних інструментів, приладів, устаткування, дотримуватися правил безпеки під час їх експлуатації, а також виконувати вказівки керівників та осіб, відповідальних за пожежну безпеку;

-.Прибирати робочі місця та відключати електрообладнання після закінчення роботи;

- Вміти користуватися наявними засобами пожежегасіння;

- У разі виникнення пожежі або виявленні її ознак негайно повідомляти чергового по станції, пожежну охорону;

- Територію станції постійно утримувати в чистоті і систематично прибирати від відходів виробництва, сміття, опалого листя, сухої трави, тополиного пуху тощо;

- Не розводити вогнищ, випалювання сухої трави і сміття в місцях, не узгоджених з пожежною охороною.

Начальник станції призначає відповідальних за пожежну безпеку окремих будівель, споруд та приміщень.

Щорічно на станції розробляються заходи щодо посилення пожежної безпеки у відповідності з організаційними заходами, що передбачені у розділі 1.2 «Правил пожежної безпеки на залізничному транспорті» (ЦУО-0018).

Начальник станції та його заступник забов’язані забезпечити виконання цих заходів.

Відповідність за організацію і керівництво гасіння пожежі, рятування людей, евакуації рухомого складу і вантажів до прибуття пожежних підрозділів покладається на начальника станції та його заступника.

Відпрацювання порядку (плану) евакуації людей, рухомого складу та майна під час виникнення пожежі проводиться 1 раз на рік. Плани евакуації людей на випадок пожежі з приміщень станції розроблені інженером та затверджено начальником станції. План евакуації разом зі схемою оповіщення про пожежу у рухомому складі та на об’єктах залізничного транспорту знаходиться у чергового по станції.

Телефони пожежної частини міста та пожежного поїзду на станції НД вказані на дошці інформації яка знаходиться у чергового по станції.

В приміщеннях чергового по станції, прийомоздавальників та квиткових касах встановлено пожежну сигналізацію. Приймально-контрольний прилад «Варта» призначений для здійснення контролю за пожежною безпекою. Система пожежної сигналізації діє цілодобово та знаходиться у черговому режимі. Обслуговування пожежної сигналізації здійснюється відповідальними працівниками ШЧ-5.

В кожному приміщенні станції повинні знаходитися засоби пожежегасіння згідно «Норм оснащення об’єктів та рухомого складу залізничного транспорту пожежною технікою та інвентарем» (ЦУО-0023).

На території станції НД пожежних гідрантів, а також водосховищ немає. В будинках немає пожежних кранів, пожежних рукавів та пожежних стволів.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 4737 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.013 с)...