Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зображення й позначення різьби на кресленнях



Повне зображення різьби на кресленнях потребує великих витрат часу й праці, тому стандарт установлює умовне зображення різьби, однакове для всіх типів різьб.

На рис. 6.2, а наведено приклад зображення різьби на стиржні. По зовнішньому діаметру її зображують суцільними товстими лініями – як на вигляді спереду, так і на вигляді зліва, а по внутрішньому діаметру різьби проводять дугу, яка приблизно дорівнює 3/4 кола. Цю дугу можна розімкнути в будь–якому місці, але не на осьових лініях.

 
 

Рисунок 6.2

Різьбу в отворі в розрізі (рис 6.2, б) показують суцільними тонкими лініями по зовнішньому діаметру й суцільними товстими лініями – по внутрішньому. Штриховку різьби в розрізі завжди доводять до суцільної товстої лінії. Тонку лінію при зображенні різьби наносять від основної на віддалі, яка не менша 0,8 мм і не більша кроку різьби.

На рис. 6.3, а,б наведено умовне зображення конічної різьби на стиржні й в отворі.

Межу різьби проводять до лінії зовнішнього діаметра різьби й зображують суцільною товстою лінією (рис. 6.2, а)

Довжину різьби, як правило, показують без збігу (рис. 6.2, а). За необхідності показу довжини різьби зі збігом розміри наносять, як показано на рис. 6.4.

 
 

Рисунок 6.3

Фаски на стиржні з різьбою, якщо вони не мають спеціального конструкторського призначення, в проекції на площину, яка

Рисунок 6.4

перпендикулярна до осі стержня або отвору, не зображують (рис. 6.2, а, б, рис. 6.3).

Суцільна тонка лінія зображення різьби на стиржні або в отворі повинна перетинати лінію межі фаски (рис. 6.2, а, б).

       
   

Для зображення профілю нестандартної різьби застосовують місцевий

Рисуонк 6.5 Рисунок 6.6

розріз (рис. 6.5, а), або виносний елемент (рис. 6.5, б) і показують профіль різьби в розрізі з усіма розмірами й додатковими даними з додаванням слова “різьба” (рис. 6.5, а, б).

При зображенні різьбового з¢єднання умовно приймають, що різьба стиржня закриває різьбу отвору, і в отворі показують тільки ту частину різьби, яка не закрита різьбою стиржня (рис. 6.6).

Тип різьби та її основні розміри (діаметр і крок) показують на кресленнях написом. Цей напис називають позначенням різьби.

Тип різьби позначають:

М – метрична різьба;

G – трубна циліндрична різьба;

Tr – трапецієподібна різьба;

S – упорна різьба;

Rd – кругла різьба;

R – трубна конічна зовнішня різьба;

Rc – трубна конічна внутрішня різьба;

Rp – трубна внутрішня циліндрична різьба;





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1134 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...