Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні принципи лікування хворих на туберкульоз



1. Раннє або, як мінімум, своєчасне лікування повинно розпочинатися безпосередньо після виявлення хворого на туберкульоз.

2. Тривале лікування – проведення лікування до припинення бактеріовиділення, загоєння порожнин, розсмоктування інфільтратів і ущільнення вогнищ. Після досягнення цих явищ необхідно проводити периодичні курси протирецидивної терапії.

3. Безперервне лікування – регулярний прийом препаратів відповідно до призначеної схеми хіміотерапії. Безперервнелікування зменшує частоту розвитку резистентності МБТ до препаратів.

4. Послідовність в лікуванні на різних етапах – застосуванням конкретної схеми терапії на всіх етапах – стаціонарному, санаторному, амбулаторному.

5. Комплексне лікування – передбачає застосування різних засобів і методів: хіміотерапії, патогенетичної і симптоматичної терапії, хірургічних і колапсотерапевтичних методів, фізіотерапії, гігієно-дієтичний режим.

6. Комбіноване лікування – застосування не менше 4-х препаратів (згідно з категоріями) на початку лікування всіх хворих з бактеріовиділенням. Комбінована терапія запобігає розвитку резистентності МБТ до антимікобактеріальних препаратів, посилює антимікобактеріальну дію, бо різні препарати діють на різні структури мікобактеріальної клітини, сприяє більш тривалому збереженню високої концентрації препаратів у крові та тканинах.

7. Індивідуальний підхід до лікування – лікування базується на врахуванні чутливості МБТ до антимікобактеріальних препаратів та переносимості препаратів хворим. Індивідуальний підхід передбачає внесення змін до складеного на початку лікування режиму хіміотерапії при розвитку резистентності МБТ до того чи іншого антимікобактеріального препарату або при розвитку токсичних чи алергічних ускладнень хіміотерапії.

8. Двофазність лікування забезпечує значне зменшення популяції МБТ в першу фазу лікування та клінічне вилікування хворого на другому етапі.

9. Контрольованість хіміотерапії – прийом препаратів в присутності медичних працівників, соціальних робітників, близьких родичів, волонтерів. Мета контрольованої хіміотерапії – забезпечення регулярного прийому препаратів.

10. Лікування хворих на туберкульоз обов’язково повинно бути безкоштовним, доступним і безпечним.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 672 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...