Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Проба Манту: методика проведення і оцінка результату



Для проведення проби Манту необхідно користуватись одноразовими туберкуліно­вими шприцами.

Пробу Манту проводять наступним чином: ампулу з розчином з препаратом (PPD-Лінникової) ретельно об­тирають марлею, змоченою 70° етиловим спиртом, потім шийку ампули підпилюють ножем для розкриття ампул і відламують. Вилучення туберкуліну з ампули виконують стерильним шприцом, яким здійснюють проби Манту і голкою №845. Набирають 0,2мл (тобто дві дози) тубер­куліну, міняють голку на №415, випускають розчин до мітки 0,1. Ампулу після розкриття зберігають в асептич­них умовах без прямих сонячних променів не більше 2 год.

Заздалегідь на внутрішній поверхні середньої третини передпліччя ділянку шкіри обробляють 70° етиловим спиртом і просушують ватою. Тонку голку зрізом дого­ри вводять у поверхневі шари шкіри під кутом 30° її поверхні — внутрішньошкірно. При введенні зовнішнього отвору голки в шкіру негайно з шприца вводять 0,1мл розчину туберкуліну, тобто одну дозу. При правильній техніці в шкірі утвориться папула білуватого кольору діаметром 7 - 8мм типу «лимонної кірочки».

Проба Манту є проявом підвищеної чутливості сповільненого типу.

Механізм її полягає в тому, що до місця введення туберкуліну (неповного антигену) мігрують сенсибілізовані Т-лімфоцити, макрофаги, на яких розміщені антитіла. Відбувається реакція за типом антиген - антитіло, клітини руйнуються, з них у тканини виділяються біологічно активні речовини. Виникає місцева запальна реакція, яка може мати вигляд гіперемії, інфільтрату чи пустули (везикули).

Результат проби Манту оцінюють через 72 години шляхом вимірювання інфільтрату в міліметрах. Прозо­рою безбарвною міліметровою лінійкою (з пластма­си) вимірюють і реєструють поперечний (по відношенню до осі кінцівки) розмір інфільтрату. Гіперемію реєстру­ють тільки у випадку відсутності інфільтрату при прове­денні проби Манту шприцевим методом. Реакцію вважають негативною при повній відсутно­сті інфільтрату (гіперемії) або при наявності реакції на укол (0-1мм); сумнівною — при інфільтраті (папулі) розміром 2 - 4мм або тільки гіперемії будь-якого розміру без інфільтрату; позитивною — при наявності інфільтрату (папули) діаметром 5мм і більше. Гіперергічними у дітей і підлітків вважають реакцію з діаметром інфільт­рату 17мм і більше, у дорослих — 21мм і більше, а та­кож везикулонекротичні реакції, незалежно від розміру інфільтрату.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 528 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...