Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Рентгенографія



Оглядову рентгенографію проводять у прямій (передній і задній), боковій і косих проекціях. Для уточнення локалізації і характеру патологічного процесу використовують рентгенограму в боковій проекції. При первинних формах туберкульозу немає типової локалізації, але нерідко уражаються верхівковий (S1), задній (S2), передній (S3) сегменти, верхній сегмент нижньої долі (S6), а також S4, S5, а при вторинних – S1, S2, S6, інші сегменти значно рідше.

Прицільну рентгенографію проводять на обмеженій ділянці легень і в такому положенні хворого, щоб отримати найбільш оптимальне зображення патологічних змін, прихованих за кістковими утвореннями грудної клітки.

Томографія - це пошарове дослідження певного органа, зокрема, легень. Вона дозволяє детально вивчити структуру патологічного утворення на відповідній оптимальній глибині, яка вибирається за результатом бокової рентгенографії або рентгеноскопії. При томографії роблять знімки кількох шарів на різній глибині через кожні 1-2 см.

Комп'ютерна томографія базується на математичному аналізі інтенсивності поглинання рентгенівських променів тканинами різної щільності і перетворенні їх в рисунок, який дає зображення поперечних шарів людського тіла на різних рівнях. Комп’ютерна томографія дозволяє уточнити локалізацію і поширеність патологічного процесу легень і середостіння, виявити невеликі зміни в плеврі, у внутрішньогрудних лімфатичних вузлах.

Фістулографія. Даний метод застосовують для обстеження хворих з трахеобронхіальними норицями. Хід нориці заповнюють контрастною речовиною, після чого проводять рентгенографію.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1065 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...