Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Санітарно-епідеміологічний режим у туберкульозній клініці



Заходи, спрямовані на зниження небезпеки зараження і захворювання на туберкульоз працівників туберкульозних установ, передбачають:

1. Якісну дезінфекцію для обмеження поширення МБТ в середині туберкульозних установах.

2. Дотримання персоналом правил особистої гігієни, систематична перевірка стану здоров’я, а також створення найсприятливіших умов праці.

3. Відбір працівників для роботи в тубдиспансерах, тубсанаторіях, лабораторіях.

У туберкульозних установах проводять поточну і завершальну дезінфекцію. У комплекс заходів поточної дезінфекції входить:

1. Збирання і знезараження мокротиння, виділень, плювальниць, посуду, білизни, предметів догляду за хворими.

2. Відповідний режим прибирання і дезінфекції приміщень, меблів, та інших предметів.

Завершальну дезінфекцію проводять не рідше одного разу на рік.

Протитуберкульозні стаціонари забезпечуються дезінфекційними камерами для знезараження верхнього одягу хворих, інвентарю, матраців, ковдр і книг, а також стерилізаторами для посуду. Обов’язково виділяється приміщення для знезараження мокротиння і для окремого зберігання речей до і після дезінфекції.

Медичний персонал користується окремим гардеробом. Сестрам і санітаркам рекомендується мати спеціальний одяг, який вони одягають тільки для роботи в стаціонарі. Спецодяг у разі забруднення виділеннями хворих слід негайно змінювати. Працівники повинні бути забезпечені кімнатою для споживання їжі, душовою пропускного типу, умивальниками та окремими туалетними кімнатами.

Над екраном рентгенівського апарата повинна бути закріплена целулоїдна плівка, яку щодня після роботи потрібно протирати 0,25% розчином хлораміну.

Особи, котрі займаються дезінфекцією мокротиння, збиранням і сортуванням білизни, повинні надягати марлеві пов’язки, інші халати і гумові рукавички.

Адміністрація туберкульозних установ повинна проводити щорічне заняття з медичним персоналом з питань забезпечення санітарного режиму в туберкульозних установах, дотримання особистої гігієни і запобігання зараженню.

Медичний персонал туберкульозних установ має перебувати під постійним диспансерним наглядом. На кожного працівника заводиться амбулаторна карта, де двічі на рік фіксуються дані клінічного, рентгенологічного і лабораторного дослідження, а також дані про перенесені неспецифічного захворювання.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 447 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...