Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття й види туристичної діяльності



Туристична діяльність – це діяльність з надання різноманітних туристичних послуг відповідно до вимог законодавства України про туризм.

Турист – особа, що здійснює подорож по Україні або в іншу країну з різними, не забороненими законом країни перебування, цілями на строк від 24 годин до 6 місяців без здійснення будь-якої оплачуваної діяльності та із зобов’язанням покинути країну або місце перебування в зазначений строк.

Туристична індустрія – сукупність різних суб’єктів туристичної діяльності, що забезпечують прийом, обслуговування й перевезення туристів.

Види туристичної діяльності класифікуються:

1) за категоріями туристів і територіями здійснення: зарубіжний, внутрішній;

2) за утримуванням: основний й додатковий (обслуговування підприємствами харчування; проживання туристів у готелях, мотелях, кемпінгах й ін.; транспортне обслуговування; надання інших
послуг);

3) залежно від цілей: пізнавальний, культурно-дозвільний, діловий, етнічний, релігійний, спортивний, рекреаційний, навчальний, промисловий, екологічний й ін.;

4) за класами обслуговування: V.I.Р (особлива увага); люкс-апартамент; люкс; перший клас; другий клас;

5) за комплексним обслуговуванням (обов’язковий набір основних послуг, якими користується турист під час подорожі, складається з розміщення в готелі, харчування, екскурсій, зустрічей і проводів) по категоріям: номер у готелі зі сніданком; напівпансіон – номер у готелі зі сніданком і вечерею або сніданком і обідом; пансіон – номер у готелі зі сніданком, обідом і вечерею.

Суб’єктами туристичної діяльності є туристичні агентства, бюро подорожей, бюро екскурсій, екскурсійні бюро, бюро з прийому туристів, туристичні оператори, готелі, мотелі, кемпінги, туристичні комплекси й бази, інші юридичні особи незалежно від форм власності й фізичні особи, що здійснюють туристичну діяльність, передбачену їхніми уставами або положеннями.

Серед суб’єктів туристичної діяльності розрізняють турагентів і туроператорів. Турагент – суб’єкт підприємництва, що здійснює діяльність з просування й реалізації безпосередньо туристам послуг з розміщення, харчування, перевезення, екскурсійного, інформаційного й іншого обслуговування, необхідного для реалізації туристичного продукту туроператора.

Туроператор – це суб’єкт підприємництва, що здійснює діяльність з формування, просування й реалізації туристичного продукту. Отже, специфіка діяльності туроператора складається в підборі й комбінуванні основних і додаткових туристських послуг, їхньому попередньому плануванні й стандартизації, тобто формуванні стандартного пакета послуг за єдиною ціною.

В Україні існує близько 5 тис. підприємств, які одержали ліцензії на туристичну діяльність, для 70% з них цей вид діяльності є неосновним.

У Донецькій області з 155 підприємств, що одержали такі ліцензії, 87% туристичних підприємств сконцентровані в Донецьку, 19% – у Маріуполі, в інших містах області відкриті 1-2 туристичних
агентства.

Висновок. Туристична діяльність – це діяльність з надання різноманітних туристичних послуг відповідно до вимог законодавства України про туризм. Суб’єктами туристичної діяльності є туристичні агентства, бюро подорожей, бюро екскурсій, екскурсійні бюро, бюро з прийому туристів, туристичні оператори, готелі, мотелі, кемпінги, туристичні комплекси й бази.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 694 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...