Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПЕРЕДМОВА. Одним з найважливіших компонентів освітньої політики кожної держави є підготовка вчителів - спеціалістів



Одним з найважливіших компонентів освітньої політики кожної держави є підготовка вчителів - спеціалістів, здатних формувати майбутнє держави.

Зміст природничої освіти вчителя можна окреслити у вигляді трьох взаємоповязаних компонентів: знання природничих законів, правил, теорій, понять, наукових фактів; практична діяльність повязана з використанням цих понять; емоційно-естетичне сприйняття природи та ставлення до неї.

Знання про довкілля, розуміння різних видів взаємозвязків, які виникають у природі, є основою формування наукового світогляду вчителя.

Предметом навчальної дисципліни "Основи природознавства" є розгляд найголовніших, з точки зору практичної необхідності, наукових положень про сутність процесів та явищ живої та неживої природи, для вирішення важливих проблем сучасної методики викладання природознавства у початковій школі.

Одним із елементів навчального процесу є лекції. Хід лекційного заняття має типову структуру:

1. Мотивація навчальної діяльності. Аналіз змісту підручників "Я і Україна (1-4 клас)".

2. Лекція згідно плану.

3. Відповіді на запитання, аналіз проблемних ситуацій, встановлення причинно-наслідкових взаємозв`язків.

4. Складання узагальнюючих схем.

Зміст посібника включає тексти лекцій, які реалізують вивчення теоретичного змісту курсу «Основи природознавства» у педагогічному коледжі та всебічно відображають сутність компонентів неживої природи (світло і тепло, повітря, вода, гірські породи, ґрунт) і живої природи (рослини, тварини, гриби, дроб'янки, людина) та зв'язки й залежності між ними на різних рівнях. Природничі поняття розширюються, поглиблюються, конкретизуються, а головне — застосовуються у темах, як опора для розкриття змісту наступних понять і встановлення закономірностей між ними, чим забезпечується цілісне відображення природи у свідомості майбутніх вчителів.

Основна увага у навчальному посібнику приділяється вивченню тих особливостей географічної оболонки, які мають місце в Україні і значною мірою впливають на життя і діяльність її населення. Змінився зміст розділів з урахуванням досягнень науки та сучасних вимог до природничої освіти в Україні.

Метою посібника є формування науковості знань про природу, аналіз і систематизація основних природничих закономірностей, для підготовки студентів до вивчення курсу "Методики викладання природознавства у початковій школі", що дозволить майбутнім вчителям викладати предмет "Я і Україна" в початкових класах на рівні сучасних вимог до навчально–виховного процесу.

У результаті вивчення теоретичного матеріалу курсу студенти повинні засвоїти основні фізико–географічні, біологічні поняття, вивчити сутність основних процесів, що відбуваються в природі, мати чіткі уявлення про взаємозв’язок процесів в атмосфері, гідросфері, літосфері та біосфері Землі, усвідомити необхідність раціонального природокористування і природоохоронних заходів, знати особливості природи рідного краю.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 236 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...