Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Етапи дослідження операцій



Людина постійно стикається з необхідністю прийняття рішень як у побутовій, так і службовій областях своєї діяльності. Прийняті рішення відрізняються як за ступенем відповідальності, так і за ступенем значущості наслідків. Різними аспектами проблем, пов’язаних з прийняттям управлінських рішень, займаються багато наук, наприклад, таких як економіка, соціологія, право та інші.

На відміну від інших підходів дослідження операцій аналізує ці проблеми за допомогою математичного апарату. Це означає, що хоча б деякі дані, які фігурують у формулюванні задачі, повинні мати кількісні вирази. Якісні дані (умови) досліджуваної проблеми враховуються додатково і є своєрідним фоном для використання математичних моделей.

Прийняття рішень завжди припускає наявність особи або осіб, що приймають рішення (ОПР), мети, варіантів вибору рішення (множина допустимих рішень). Рішення приймаються з урахуванням певної обстановки, умов, що її супроводжують, і передумов. Це ті головні фактори, що властиві будь-якій задачі прийняття рішень, і які обов’язково повинні бути відображені в математичній моделі.

Мета ОПР – з урахуванням існуючих умов прийняти те рішення з множини допустимих у даній ситуації рішень, яке щонайкраще сприяє досягненню поставленої ними мети (оптимальне рішення).

Невід’ємною частиною методології дослідження операції є усебічний якіснийі кількісний аналіз проблеми, що передує її математичному моделюванню. Тому говорять про системний аналіз проблеми, що припускає виконання таких компонентів:

- доматематичний (змістовний) аналіз проблеми;

- математичний аналіз проблеми;

- застосування результатів дослідження на практиці.

Проведення такого системного аналізу кожної конкретної задачі повинно здійснюватися операційною групою, що включає фахівців даної області (замовників), математиків, економістів, юристів, соціологів, психо-логів і ін.

Як не існує універсальних методів побудови математичних моделей, так і не існує універсальних методик і керівних принципів ДО. Кожне окреме дослідження має свої особливості. Тому можна рекомендувати лише деякі, досить загальні принципи та етапи дослідження операцій.Ці етапи включають.

1. Визначення мети дослідження.

2. Складання плану розроблення проекту.

3. Формулювання проблеми.

4. Збирання даних (статистичних, експертних і інших).

5. Побудову математичної моделі.

6. Розроблення обчислювального методу.

7. Розроблення технічного завдання на програмування.

8.Перевірку математичної моделі та оцінювання розв’язку.

9. Реалізацію результатів на практиці.

Етапи 1-4 відносяться до доматематичної частини дослідження і виконуються фахівцями тієї області, до якої належить досліджувана задача або проблема. Дуже важливо, щоб перед математичним моделюванням об’єкт дослідження (предметна область) був досконально вивчений самими постановниками (замовниками). Зокрема, дослідникам повинні бути вичерпно надані всі необхідні документальні і статистичні дані. Збирання статистичних даних або іншої інформації – не справа математиків, їх справа полягає в організації збереження, аналізі і обробленні даних, наданих їм замовниками в зручній формі (на носіях).

Етапи 5-8 відносяться до математичної частини досліджень. Це найскладніші і ключові етапи дослідження операцій. Етап 9 – завершальна частина досліджень здійснюється спільними зусиллями замовників і математи­ків-розробників моделі.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 1890 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...