Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні відомості. Гальмування противмиканням виходить різким, що для деяких приводів недопустимо



Гальмування противмиканням виходить різким, що для деяких приводів недопустимо. При динамічному гальмуванні зі збуджен­ням статора постійним струмом гальмівний момент нарощується плавно, максимальний гальмівний момент має місце при низькій швидкості (3 - 30 % номінальної).

Для здійснення динамічного гальмування асинхронного двигуна потрібно двигун вимкнути з мережі змінного струму і подати на ста­тор знижену напругу постійного струму. Добрі гальмі­вні характеристики асинхронного двигуна з короткозамкненим ро­тором одержують при подачі в обмотку статора постійного струму, який у 3 - 4 рази перевищує струм холостого ходу двигуна. По­стійний струм подають від наявної мережі постійного струму без витримки часу після вимикання двигуна або від випрямляча з ви­тримкою часу, достатньою для затухання магнітного потоку статора. Після закінчення гальмування живлення обмотки статора постійним струмом повинно бути вимкненим.

Пуск і динамічне гальмування асинхронного електродвигуна з короткозамкненим ротором здійснюється за схемою, зображеною на рис. 18.1. У ній використовуються два контактори - лінійний КМ1 і гальмівний КМ2. Керування двигуном здійснює перемикач SА, а ну­льове блокування - реле КV. Для автоматичного керування проце­сом гальмування використовуються два електромагнітних реле часу КТ1 і КТ2. Постійний струм на статор подається від випрямляча UZ, що живиться від знижувального трансформатора ТV.

Для пуску двигуна подають напругу на схему і ставлять перемикач в нульове положення. При цьому одержує живлення котушка реле КV, реле спрацьовує, один його замикаючий контакт шунтує контакти перемикача SА, а другий - вмикає трансформатор ТV. Розмикаючий допоміжний контакт КМ1 у колі котушки контактора КМ2 розмикаєть­ся, а замикаючий у колі котушки реле КТ1 замикається, реле КТ1 спра­цьовує і своїм замикаючим контактом вмикає реле КТ2. Реле КТ1 і КТ2 своїми контактами готують коло котушки контактора КМ2 до гальму­вання. У такому стані схема знаходиться при роботі двигуна.

Для зупинки двигуна перемикач потрібно повернути в нульо­ве положення. При цьому розмикається коло котушки контактора КМ1, і статор двигуна вимикається з мережі. Також розмикається коло живлення котушки реле КТ1. Розмикаючий контакт КМ1 у колі котушки контактора КМ2 замикається. Залишившись без живлення, реле КТ1 з витримкою 1 - 1,5 с (достатньою для затухання магніт­ного потоку двигуна) відпускає свій якір, і

Рис. 18.1. Схема пуску та динамічного гальмування трифазного асинхронного електродвигуна з короткозамкненим ротором

через його замкнений розмикаючий контакт подається живлення на котушку контактора КМ2. Контактор КМ2 спрацьовує і подає постійний струм від ви­прямляча на статор двигуна. Ротор двигуна швидко загальмовується.

Одночасно з цим реле КТ1 своїм замикаючим контактом, що роз­микається, знеструмлює котушку реле КТ2. Якір відпадає з витримкою, достатньою для повного гальмування двигуна (2 - 3 с). При цьому замикаючий контакт реле КТ2 розмикається і контактор КМ2 вимика­ється, припиняючи живлення статора двигуна постійним струмом.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 483 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...