Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПИТАННЯ 2: Види та форми криміналістичної ідентифікації. Ідентифікаційні ознаки і властивості, їх класифікація



ВІДПОВІДЬ: Криміналістиці відомі чотири види ідентифікації:

1) за матеріально-фіксованим відображенням ознак;

2) за відображенням ознак в пам'яті людини;

3) за ознаками загального походження;

4) за описом ознак.

Ідентифікація може проводитись у двох формах: процесуальній і не процесуальній. При процесуальній формі ідентифікація здійснюється у вигляді експертизи чи в ході проведення іншої слідчої дії (пред'явлення для впізнання, огляд, обшук). Результати ідентифікації, які відображені у висновку експерта чи в протоколі слідчої дії мають значення доказів. Не процесуальною є ідентифікація, яка здійснюється під час опреративно-розшукової діяльності. Вони виконують роль мисленевих операцій, які використовуються для одержання інших доказів. Наприклад, слідчий, який виявив під час проведення обшуку речі, предмети які йому відомі із свідчень потерпілого, уявно ототожнює їх, вилучає речі і залучає їх у якості речових доказів. До непроцесуальної форми відноситься також ідентифікація, яка здійснюється з оперативною метою, при перевірці за криміналістичними обліками, попередні доекспертні дослідження слідчого чи спеціаліста (щоправда така позиція носить дискусійний характер).

Суттєве значення в теорії криміналістичної ідентифікації приділяють поняттю ідентифікаційної ознаки. Під ознакою розуміється об'єктивне відображення зовнішніх властивостей предмета, які дозволяють вирізнити даний предметйому подібних. Ознаки об'єкта, які використовуються для ототожнення називаються ідентифікаційними. Неповторне поєднання цих ознак, взяте за основу вирішення питання про тотожність чи її відсутність, називається індивідуальною чи ідентифікаційною сукупністю, а область об'єкта, яка містить цю сукупність - ідентифікаційним полем. Ідентифікаційні ознаки поділяються на ознаки групового і ознаки індивідуального значення. Ідентифікаційна властивість характеризує внутрішні якості об'єкта - його фізичну природу, стан, структуру, твердість, питому вагу та ін.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 501 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...