Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ПИТАННЯ 2: Види і характеристика методів криміналістики



ВІДПОВІДЬ: Метод пізнання - це спосіб підходу до вивчення та дослідження явищ та процесів оточуючої дійсності. Найбільш поширеним є їх поділ на три групи:діалектичний метод пізнання, загально наукові та спеціальні методи.

Діалектичний метод, який відображає пізнання всіх явищ і фактів навколишнього світу, їх взаємозв’язок та взаємообумовленість, є основою для всіх інших і виступає методологією криміналістичних досліджень. До діалектичних методів можна віднести метод дедукції та індукції. Загальнонаукові методи – це група методів які використовуються у всіх сферах наукової та практичної діяльності, до них належать: спостереження, вимірювання, описування, моделювання, математичні, кібернетичні та інші методи.

Спеціальні методи криміналістики - це методи які створені криміналістикою (техніко-криміналістичні методи: трасологічні, дактилоскопічні) чи пристосовані для вирішення криміналістичних завдань, спеціальні (окремі) методи інших наук (хімічні та фізичні методи дослідження складу, структури, властивостей речей та матеріалів; методи дослідження об’єктів біологічного походження (кров, волосся людини); психологічні методи дослідження актів поведінки в межах розробки слідчої тактики та ін).

Найбільш важливим із спеціальних методів, які розроблені криміналістикою, є криміналістична ідентифікація. Це метод, що дозволяє розв'язувати вузькі ідентифікаційні завдання, суть яких зводиться до встановлення тотожності конкретного об'єкта, що має стійку зовнішню форму. Методологічну основу ідентифікації як методу встановлення тотожності складають положення матеріалістичної діалектики: 1) всі об'єкти, події матеріального світу взаємопов'язані та являють собою нескінченне сплетіння зв'язків та взаємодій; 2) події та явища матеріального світу індивідуальні (визначені), оскільки нема двох речей, які були б однакові; 3) всі об'єкти матеріального світу перебувають у постійному русі, розвитку та зміні.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 623 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...