Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття теорії держави і права



Тема 1. Теорія держави і права: її предмет, методи пізнання та місце в системі юридичних наук.

1. Поняття теорії держави і права.

2. Структура теорії держави і права.

3. Методи наукового пізнання держави і права.

4. Функції теорії держави і права.

Поняття теорії держави і права.

Термін „теорія” – грецького походження і в перекладі означає „дослідження”. Він має два основних значення: 1) в широкому розумінні - це форма наукового знання, що дає цілісне уявлення про закономірності та суттєві зв’язки дійсності (тобто, це будь-яке наукове, систематичне, глибоке знання); 2) у вузькому розумінні – це система основних ідей, законів, понять в тій чи іншій галузі знань.

Загальна теорія держави і права не відразу сформувалася з такою назвою і змістом. Теорія права (legal theory) є німецьким поняттям, уживаним у континентально-європейському правому регіоні. Це поняття не властиве англо-американській правовій думці, де оперують поняттям „юриспруденція”. У Західній Європі та Росії теорія держави і права склалася в 18-19 ст.ст. на підґрунті таких наук і навчальних дисциплін, як енциклопедія права, філософія права. (Сам. роб.: Подивитися в підручнику „ТДП” (О.Ф. Скакун)) про енциклопедію права та філософію права в пар. „виникнення загальної ТДП”)!!!

Наука це сфера людської діяльності, завданням якої є добування і систематизація об’єктивних знань про навколишній світ.

Кожна наука має свій об'єкт і свій предмет дослідження.

Об 'єкт дослідження науки (об'єкт науки) охоплює відно­сини та явища, на які спрямовується пізнання і практичний вплив людей. Предмет дослідження науки (предмет науки) - це частина або певний аспект прояву об'єкта науки, що дос­ліджується даною наукою. Таким чином, поняття «об'єкт науки» значно ширше за поняття «предмет науки».





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 186 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...