Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вправи з розвитку педагогічної уваги



Увага - це спрямованість i зосередженiсть свiдомостi людини на певних об'єктах.

Вправи на визначення iндивiдуальних особливостей уваги студентiв.

1. Ритмiчна стiйкiсть уваги. На листку паперу зображено зрiзану пiрамiду. Дивлячись на неї, рахуйте про себе (повiльно, за секундами), щоби визначити скiльки секунд можете сконцентрувати свою увагу.

2. М'язева стiйкiсть уваги. Станьте на одну ногу i, зосередившися на цiй позi, рахуйте секунди.

3. Перцептивна стiйкiсть уваги. Сядьте у зручну позу i зосередьтеся на якомусь предметi (ручцi, пальцi, крапцi i т.п.), не рухаючись, не проявляючи мiмiчної реакцiї, не переводячи погляду.

4. Точнiсть мимовiльної уваги визначається за допомогою таблицi, на якiй подано текст з 300 букв алфавiту. Завдання: пiдрахуйте, скiльки разiв зустрiчається, наприклад, буква «а» у даному текстi.

ТАБЛИЦЯ

Р Е В Е Т А С Т Г Н
а б в г д г а т с а
П Р С о т Д п Ж Є у
у Й п ю к о к о у ц
а к т О ю н ю к ю е
а т П р о л і с о к
т о П о п А о В ц у
т н і х т о н е м о
ж е в с т у п и Т и
В О Д Н У Р і ч к у

5. Об'єм i точнiсть уваги визначається за допомогою картки, на якiй зображено дев'ять знакiв: цифр або букв, наприклад, КЛПВЖДТЦШ або 562948713. Картку демонструють 3 секунди. Завдання: зробити запис знакiв. За пiдсумками визначаєється об'єм (кiлькiсть записаних знакiв) i точнiсть уваги (послiдовнiсть).

6. Здатнiсть до розподiлу уваги визначається таким чином: а) записати числа вiд 1 до 20 з одночасним рахунком вiд 20 до 1; б) записати своє прiзвище з одночасним називанням букв, з яких складається запис у зворотному порядку.

7. Для визначення стiйкостi уваги пропонується арифметична задача: "Дано два числа: 53 i 24. Першу цифру другого числа помножити на другу цифру першого числа додати другу цифру другого числа i подiлити на першу цифру першого числа: (2*3+4):5=2.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 325 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...