Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Причини виникнення



Терміни, якими позначають оформлені в другій половині ХХ ст. нові конфесії, релігійні групи, духовні течії, церкви, в появі яких відбилися модерністські процеси в релігійній сфері, це – новітні релігії. Нові релігійні рухи позначають багатьма синонімічними термінами: неорелігії, неосекти, неокульти, нетрадиційні вірування, псевдорелігії, неомістицизм, релігії Нового віку. У ХХ ст. позиції усталених релігійних течій підірвав передусім науковий світогляд. Досягнення науково-технічної революції висунули проблеми, перед якими офіційна церква виявилась безсильною.

Зарубіжні релігієзнавці «новими» називають рухи, що виникли після Другої світової війни. Українські релігієзнавці вважають, що новітні релігії спочатку з`являються у 60-х роках ХХ ст. в США, а вже потім, у 80-90-ті роки, у Західній Європі і в Україні.

Дослідження еволюції «нових релігій» показує наявність певних відмінностей у їх виникненні в США та Західній Європі. Якщо в США вони прийшли зі своєї батьківщини (здебільшого зі Сходу) разом із родоначальниками (гуру, вчителями), то в Європу, а вже потім і в Україну – з учнями, тобто через посередників.

Основними причинами виникнення «нових релігій»вважають наступні:

– альтернатива існуючим традиційним релігіям, незадоволеність формами їх роботи та як результат духовних пошуків – протест проти існуючих порядків; у посткомуністичних країнах (у т.ч. в Україні) – як протест проти комуністичної ідеології та форма своєрідного дисиденства;

– зміна світоглядних парадигм, спричинена науково-технічною революцією ХХ ст. і суперечностями постіндустріального суспільства; підвищення загального рівня освіченості, що призвело до кризи світоглядних орієнтацій та релігійної картини світу;

– розрив існуючих зв`язків поколінь, відхід від релігії батьків;

– відкритість «нових релігій» для послідовників будь-яких вчень, їх демократизм і претензії на духовне об`єднання людства;

– оригінальні методики та форми роботи, які вони пропонують – медитації, сеанси йоги, фізичне та психічне оздоровлення;

– антропологічних протест – неприйняття людиною сучасності як такої.

Причини, які зумовили виникнення «нових релігій», стали не тільки рушієм їх розвитку й великої популярності серед населення, а й отримали широке розповсюдження на всіх континентах, щороку чисельно зростають.

Сьогодні в Україні представлені майже всі відомі в світі «нові релігії». Вони успадкували ті риси, які характерні для модернових релігій взагалі в будь-якій країні.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 260 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...