Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Проєктування процесу навчання



Мета управління: досягнення рівня професійної компетентності оптимальним шляхом.

       
   
 


Конкретизація Вибір технологій Реалізація проекта

мети навчання

Аналіз початкового

стану

Учень

Застосування додаткових Контроль і

технологій навчання Прийняття рішень оцінка

Контроль і корекція виконання

Рис. 1.7. Схема управління процесом навчання

Сучасними авторами (Исаев И.Ф., Подласый И.П., Сластенін В.А.) як одиниця учбового процесу розглядається педагогічна задача.

Під педагогічною задачею розуміється одиниця учбового процесу, що розвивається в часі і даюча можливість судити про перебіг педагогічного процесу. Вона задовольняє наступним вимогам: є загальною при реалізації будь-якої педагогічної мети, володіє всіма здійсненими ознаками педагогічного процесу, її можна виділити шляхом абстрагування в будь-якому реальному процесі.

Таким чином, управління процесом навчання можна представити як перехід від рішення однієї задачі до іншої.

Стратегічні задачі витікають із загальної мети освіти і формується у вигляді деяких уявлень про базову культуру людини. Ці задачі задаються

стандартом освіти і визначають початкову мету і результати педагогічної діяльності. Тактичні задачі, зберігаючи свою спрямованість на підсумковий результат освіти, приурочені тому або іншому етапу рішення стратегічної задачі. Вони коректують стратегічні задачі і визначаються у формі характеристики особи і його професійної компетентності після навчання. Оперативні задачі - це поточні задачі, найближчі, виникаючі перед педагогів кожний окремо взятий момент його практичної діяльності. Вони конкретизуються стосовно окремих тем і уроків.

Логіка проектування задач направлена від стратегічних задач до тактичних і оперативних. Логіка рішення цих задач - зворотна - спочатку розв'язуються тактичні задачі, обмежено збудований ряд яких, приводить до рішення тактичних задач, а потім і стратегічних.

Іншими словами, процес управління навчанням включає ряд блоків-етапів, які тісно взаємозв'язані і вимагають післяопераційного

виконання. До них відносяться:

1. Проектування системи управління учбовим процесом.

1.1. Аналіз професійної діяльності і вибір змісту освіти.

1.2. Прогнозування мети навчання.

1.3. Аналіз початкового стану системи навчання.

1.4. Проектування технологій навчання.

2. Реалізація проекту навчання (організація і здійснення процесу навчання).

3. Контроль і корекція діяльності.

3.1. Вибір способів контролю.

3.2. Контроль і оцінка рівня сформованих умінь.

3.3. Проектування коректуючих технологій навчання.

Уміння якісно виконувати діяльність на кожній з ланок системи управління процесом навчання і визначає професійну компетентність

викладача. Основною задачею курсу МПО є навчання студентів виконувати діяльність на кожному з етапів управління. Виходячи з цього всі подальші розділи поетапно розкриватимуть діяльність викладача для кожного з блоків управління процесом навчання.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 176 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.015 с)...