Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Скарги хворого



Всі скарги за їх характером і способом отримання від хворого вельми умовно поділяються на основні - це ті, які на ваш погляд становлять предмет захворювання, супутні - вони безпосереднього відношення до цієї хвороби не мають, потім скарги, виявлені при опитуванні (анамнезі) хворого про наявні порушення функції органів і систем. Викладаючи скарги в реабілітаційній програмі, вам не слід робити заголовки; «основні скарги, супутні скарги» та ін., хоча виклад їх доцільно у згрупованому вигляді, причому основні скарги слід викладати в першу чергу, а потім супутні. Скарги, які виявлені вами в процесі опитування хворого щодо діяльності органів і систем, перш ніж фіксувати їх, повинні бути також розділені на основні та супутні з викладом їх за належністю. Слід пам'ятати, що супутня патологія, як правило, посилює тяжкість перебігу основного процесу і вимагає до себе серйозної уваги.

Реабілітолог збирає скарги на даний час, а не на момент надходження хворого в стаціонар. Момент розмови є визначальним на даний час.

Кожна скарга повинна бути описана самим докладним чином. Якщо є болі, то необхідно вказати локалізацію їх, тривалість, інтенсивність, характер, з прийомом їжі або спустошення кишечнику. Або якими-небудь чинниками побуту чи праці, погодою, порою року: вказати,чи впливають болі на функцію того чи іншого органу або частини тіла: положення хворого під час болю, застосовувані ліків при болях та їх ефект.

Також докладно описуються і інші основні скарги хворого. Якщо хворий не вказує на супутні скарги, то слід запитати: «Чи не турбує Вас ще що-небудь, окрім вже викладених скарг». Таким чином вдається з'ясувати, що, наприклад, крім набряку, гіперемії, різких пульсуючих болів в області нігтьової фаланги першого пальця правої кисті у хворого є спрага, свербіння шкіри, мігруючі болі по всьому тілу, а частіше по ходу товстого або тонкого кишечника, що при подальшому дослідженні хворого буде встановлено супутнє захворювання «діабет».

Потім з'ясовується третя група скарг, які хворий сам не пред'являє, але які можна дізнатися лише шляхом опитування по органах і системах. Раніше зазначені скарги більше не згадуються. З'ясовується стан центральної нервової системи та психіки: настрій, сон, самопочуття після сну, головні болі, дратівливість, плаксивість, інтерес до роботи та інше;

Стан органів почуттів: нюху, слуху, зору, дотику, органів дихання: задишка, біль у грудній клітці, окашель, наявність, характер і кількість харкотиння, кровохаркання, носові кровотечі;

Органів кровообігу: задишка у зв'язку з фізичним навантаженням, набряки кінцівок, болі в області серця та інше;

Органів травлення: апетит, ковтання, печія, відрижка, нудота, блювота, болі в різних відділах живота, відправлення через шлунково-кишковий тракт (характер стільця, регулярність його, частота дефекації;

Органів сечовипускання: частота сечовипускання, розлади його, різі, болю при цьому, зменшення або збільшення кількості сечі і думка хворого про можливі причини цих явищ.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 408 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...