Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інформацію можна збирати, зберігати, передавати, опрацьовувати, захищати і використовувати в своїй практичній діяльності



Збирання інформації - це процес пошуку і відбору необхідних повідомлень із різних джерел для подальшого їх використання.

У наш час способи збирання повідомлень можуть бути такими:

· робота зі спеціальною літературою, енциклопедіями, довідниками, газетами, журналами тощо;

· проведення дослідів;

· бесіди зі спеціалістами;

· спостереження, опитування, анкетування;

· перегляд відеоматеріалів, прослуховування звукозаписів;

· пошук інформації в Інтернеті та в інших інформаційно-довідкових системах.

Зберігання інформації - це процес фіксування повідомлень на матеріальному носії.

У наш час для зберігання повідомлень використовують такі носії:

· книжки, газети, журнали, словники, енциклопедії тощо;

· кіноплівки;

· грамплатівки;

· документи, фотографії, малюнки, картини;

· магнітні стрічки;

· магнітні й лазерні диски;

· дерев'яні, тканинні, металеві та інші поверхні.

Усі ці носії повідомлень збираються, впорядковуються і зберігаються в бібліотеках, музеях, архівах, картинних галереях, патентних бюро, відеотеках, фонотеках, кіноархівах, електронних базах даних тощо.

Крім того, інформація зберігається в мозку людини і тварини.

Передавання інформації - це процес переміщення повідомлень від джерела до приймача.

У процесі передавання повідомлень завжди беруть участь три об'єкти:

Джерело повідомлення   Канал передавання   Приймач повідомлення
   

Повідомлення передаються каналами передавання у формі звукових, світлових, ультразвукових, електричних та інших сигналів. Сучасними засобами передавання повідомлень є:

· телефон;

· телеграф;

· радіо;

· телебачення;

· поштова служба;

· візуальні сигнали (світлофор, міліціонер-регулювальник, сигнальні фари автомобіля, сигнальні прапорці на флоті);

· звукові сигнали (розмова людей, крики тварин, дзвінки, дзвони);

· гени клітин живих організмів;

· спеціальні виділені канали;

· супутникові канали.

Опрацювання інформації - це отримання нової інформації з наявної.

Учень, прочитавши умову задачі, опрацьовує інформацію, яку вона містить, створює розв'язання задачі, в результаті виконання якого отримує розв'язок.

Розташувавши за спаданням результати попередніх забігів на дистанцію 100м, ми отримаємо список восьми учасників фінального забігу.

Турнікет метро, отримавши інформацію про те, що жетон опущено, розпізнає його та інформує пристрій, який закриває прохід через турнікет, що можна пропустити пасажира.

У пристрої, що вмикає й вимикає освітлення вулиці, є фотоелемент, який постійно приймає й аналізує інформацію про рівень освітленості. Коли цей рівень досягає встановленого значення, пристрій вмикає чи вимикає ліхтарі.

Використовуючи програму для нарахування заробітної плати, комп'ютер обчислює заробітну плату кожного працівника, враховуючи інформацію про кількість відпрацьованих днів, ставку, наявність пільг та інше.

Опрацювання інформації є однією з основних операцій, яка виконується з інформацією, і є головним засобом збільшення її обсягу і різноманітності.

Інформація завжди відігравала важливу роль у житті людей. Ще в XIX ст. відомий французький політичний діяч Шарль Моріс Талейран (1754-1838) казав: «Хто володіє інформацією, той володіє світом». Сучасне суспільство часто називають інформаційним, маючи на увазі ту особливо важливу роль, яку відіграє в ньому інформація. Останнім часом обсяг інформації, що накопичує людство, постійно зростає, подвоюючись приблизно кожні три роки.

Тому дуже важливим є захист інформації. Інформацію треба захищати від випадкової втрати, несанкціонованої зміни, пошкодження. Для цього використовуються різноманітні методи копіювання і зберігання повідомлень.

У багатьох випадках, зокрема в бізнесі, володіння інформацією стає вирішальним. Інформація сьогодні стала товаром. Тому виникає потреба захищати інформацію, обмеживши доступ до неї.

Одним із дієвих способів захисту інформації є її кодування (шифрування).

6. Наука – інформатика.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 306 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...