Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Отже, шум несуть повідомлення, які не підвищують рівень нашої обізнаності



Прикладом шуму є повідомлення, написане, наприклад, китайськими ієрогліфами або вимовлене японською мовою, якщо ми не знаємо цих мов.

Не підвищують рівень нашої обізнаності (а значить, несуть шум) повідомлення про результат футбольного матчу, який ми вже знаємо, повідомлення про відомі формули з курсу фізики або математики тощо.

Інформація може перетворюватися на шум. Якщо ми почули по одному з каналів телебачення повідомлення про прогноз погоди на завтра вперше, то воно несе для нас інформацію. Якщо ми того самого дня почули це повідомлення ще раз, то воно буде для нас уже шумом.

З іншого боку, і шум може перетворюватися на інформацію. Так, повідомлення формули для обчислення коренів квадратного рівняння є шумом для учня 7-го класу (він її не розуміє). І воно ж стає інформацією для цього учня у 8-му класі при вивченні відповідної теми.

4. Властивості інформації.

Інформацію використовують для того, щоб зробити висновок або прийняти рішення. Щоб ці висновки і рішення були правильними, інформація повинна мати такі властивості:

1. Достовірність. Інформація достовірна, якщо вона відповідає реальному стану речей і подій. Якщо людині в незнайомому місті вказати неправильний шлях до вокзалу, то вона запізниться на потрібний поїзд. Помилковий прогноз погоди, наприклад, для експедиції в горах може виявитися причиною навіть загибелі людей.

Прикладами недостовірних повідомлень можуть бути різні гадання і віщування.

2. Повнота. Інформація повна, якщо її достатньо для того, щоб зробити потрібний висновок або прийняти правильне рішення. Неповна інформація найчастіше є причиною прийняття помилкових рішень. Так, щоб поштова служба могла доставити лист, потрібно вказати поштовий індекс, повну поштову адресу, прізвище, ім'я і по батькові адресата. Відсутність будь-якої частини цієї інформації може призвести до неможливості правильної доставки. Водночас повідомлення про колір будинку, вік адресата, наявність сусідів тощо несуть надлишкову для доставки інформацію. Зазначимо, що надлишкова інформація також може завадити прийняттю правильних рішень,

3. Актуальність. Під актуальністю інформації розуміють вчасність надходження відповідних повідомлень. Мало кого цікавить програма телепередач на минулий тиждень, повідомлення про посадку на поїзд вже після його відправлення.

4. Корисність. Під корисністю інформації, розуміють її практичну цінність. Якщо ми відпочиваємо в Криму, то повідомлення про температуру повітря і морської води в місці нашого відпочинку є корисним для нас. Але воно не є для нас корисним, якщо в цей час ми знаходимося, наприклад, у м. Хмельницькому і не збираємося найближчого часу їхати до Криму,

5.Зрозумілість. Повідомлення зрозуміле, якщо для його розуміння не потрібні додаткові роз'яснення або інші повідомлення.

Якщо цінна і своєчасна інформація представлена незрозумілим чином (незрозумілою мовою, містить незрозумілі терміни, формули), то вона є шумом.

5. Інформаційні процеси.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 194 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...