Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вуглеводи



Вуглеводи, або сахара,- речовини, склад яких звичайно виражають формулою CX(H2O)Y, де параметри x і y більші або дорівнюють трьом. Існують, проте, вуглеводи, склад яких не відповідає цій загальній формулі.

Відповідно до загального складу вуглеводи формально можна розглядати як сполуки вуглецю з водою. Звідси назва цих сполук, що склалася історично, - вуглеводи. В дійсності їхня будова більш складна. До складу їх молекул входять гідроксильні групи OH, а також залишки альдегідів (H-C=O) або кетонів (C=O), тобто вуглеводи є альдегідоспиртами або кетоноспиртами.

Вуглеводи широко поширені в природі, вони входять до складу всіх рослинних і тваринних організмів. Наприклад, такі відомі природні сполуки, як звичайний цукор (сахароза), виноградний цукор (глюкоза), крохмаль, целюлоза, належать до вуглеводів.

У рослинних організмах вуглеводи утворюються в результаті фотосинтезу, який відбувається за рахунок використання сонячної енергії з участю зеленої речовини рослин – хлорофілу. Сумарне рівняння реакцій фотосинтезу можна подати так:

X CO2+ Y H2O C X (H2O) Y + X O2

Вуглеводи, що утворюються в рослинах, переходять в організм тварин з рослинною їжею. Масова частка вуглеводів у їжі людини може досягати 70%. У процесі травлення вуглеводи піддаються гідролізу і розкладанню. Кінцеві продукти розкладання вуглеводів у організмі - СO2 і вода.

Відповідно до будови вуглеводи поділяють на групи: моносахариди –найпростіші вуглеводи, олігосахариди – продукти конденсації двох або кількох молекул моносахаридів і полісахариди – продукти конденсації більшої кількості молекул моносахаридів, полімерні вуглеводи.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 290 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...