Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 1. Організація роботи закрійника



План

1. Характеристика професії- закрійник.

2. Форми організації праці закрійника.

3. Організація робочого місця закрійника.

4. Етапи роботи закрійника.

1. Прийом замовлення. Якщо на підприємстві не передбачено художник-консультант, його обов'язки виконує закрійник. Він зустрічає відвідувача як потенційного замовника, суворо виконуючи вимоги професійного етикету. Уважно вислуховує побажання замовника, розглядає його матеріали та тканини, професійно, непомітно оцінює будову його фігури і психологічні особливості. Пропонує замовнику переглянути журнали мод.

Закрійник дає замовнику рекомендації щодо вибору моделі відповідно з його побажаннями, зовнішніми даними, психологічними особливостями, будовою фігури і напрямком сучасної моди. Це можуть бути замальовки закрійника або вибірки з журналів мод, але всі пропоновані моделі повинні бути сучасними і модними.

Потім закрійник перевіряє ширину, метраж і якість матеріалу, принесеного замовником, або пропонує матеріали підприємства і остаточно вибирає разом із замовником модель.

Необхідно пам'ятати, що від першої бесіди з замовником і правильно прийнятого замовлення багато в чому залежить не тільки успішність виконання замовлення, але й імовірність наступного замовлення від цього відвідувача.

Замальовку вибраної моделі закрійник повинен зробити грамотно. Краще, якщо модель підібрана на комп'ютері відповідно з особливостями фігури замовника.

Наступний етап - вимірювання фігури замовника. На кожному підприємстві діє порядок виконання вимірювань, єдиний для всіх закрійників. Це дозволяє при необхідності передати замовлення для розкрою іншому закрійнику без виклику замовника. Але в цьому випадку слід сповістити замовника про зміну закрійника і отримати на це його згоду. Виходячи із знятих розмірних ознак фігури і особливостей обраної моделі, керуючись діючими нормами, закрійник визначає витрату тканини на виріб. Якщо принесених замовником матеріалів і тканини недостатньо для вибраної моделі, закрійник повинен професійно видозмінити модель відповідно з кількістю матеріалів і тканини і смаками замовника.

У будь-якому випадку закрійник повинен зробити все можливе, щоб відвідувач зробив замовлення і був максимально ним задоволений. Тоді закрійник і приймальник оформляють квитанцію (три екземпляри) за спеціальною формою, прийнятої на підприємстві.

У квитанції вказуються:

-прізвище, ім'я та по батькові замовника; повна адреса замовника за пропискою і фактичним місцем проживання; вигляд виробу; найменування тканини і матеріалів, їх кількість, розміри (ширина і довжина); опис зовнішнього вигляду моделі із зазначенням ускладнюючих елементів; розмірні ознаки фігури; особливості її будови; побажання замовника; терміни примірок і готовності виробу;

-вартість виконання замовлення і сума внесеного авансу; прізвище закрійника, виконуючого замовлення.

До квитанції прикріплюються зразки матеріалів і тканин для замовленої моделі. Вартість виготовлення виробу визначають за прейскурантом на виготовлення виробів за індивідуальним замовленнями, вона залежить і від складності моделі. Перший примірник квитанції отримує замовник. Другий примірник квитанції передають у виробництво для виписування прикладних матеріалів, а при необхідності тканин і матеріалів для моделі. Після виготовлення виробу по другому примірнику квитанції контролюють розрахунок і нараховують заробітну плату працівникам, які виконали замовлення.

Закрійнику за виготовлення виробу виплачується заробітна плата в залежності від його кваліфікації та складності моделі. Третій примірник квитанції передається до бухгалтерії.

Розкрій тканини. Після прийому та оформлення замовлення закрійник отримує тканину і матеріали на складі сировини або з ділянки запуску, в розкрійному цеху декатирує тканину, вирівнює зрізи тканини по напрямку поперечної нитки, зрізає кройку.

Залежно від своєї кваліфікації і складності замовленої моделі закрійник виготовляє лекала і будує деталі крою моделі безпосередньо на тканини за розмірними ознаками фігури замовника або виконує розкладку і намєлку деталей крою, використовуючи лекала базових конструкцій провідних силуетних форм. Після намєлки деталей крою (з припусками на шви) закрійник викроює тільки ті основні, середні і дрібні деталі, конструкція яких при примірках сильно змінюватися не буде. Потім він складає і перев'язує крій деталей, прикріплює до нього квитанцію і здає на ділянку запуску або передає у швейний цех.

Закрійник зобов'язаний відстежувати підготовку виробу до примірки, пам'ятаючи, що зовнішній вигляд і якість виробу на першій примірці створюють у замовника уявлення про майбутній виріб.

Проведення першої примірки. Закрійник отримує зі складу виріб, підготовлений до першої примірки: лінії на парних деталях перенесені з однієї деталі на іншу за допомогою силець, відзначені лінії середини симетричних деталей, лінія талії відзначена нитками контрастного кольору, Пришиті всі надставки і клини до деталей, клейовим або іншим способом виконано з'єднання основних деталей з прокладками, виконана початкова волого-теплова обробка деталей для створення об'ємної форми, виріб зметано, рукави вметані в пройму, нижній комір вметаний в горловину, припуск по лінії низу заметаний. Якщо виріб з утеплювальною прокладкою (зимовий або міжсезонний), деталі утеплювальної прокладки тимчасово з'єднані з основними деталями. До примірки необхідно підготувати плечові накладки, якщо вони передбачені моделлю, і макети дрібних і декоративних деталей.

При проведенні першої примірки закрійник уточнює посадку і баланс виробу на фігурі, форму і пропорції виробу відповідно з моделлю і особливостями статури замовника, форму, розмір і місця розташування декоративно-оздоблювальних деталей виробу.

Закрійник одягає виріб на фігуру, розправляє його. При необхідності встановлює плечові накладки. Поєднує лінії напівзаноса і талії, сколює їх шпильками. Головна умова балансу виробу: горизонтальні лінії грудей, талії, стегон, низу повинні розташовуватися на фігурі строго горизонтально, лінії середини спинки, переду (лінія напівзаноса пілочки), бічні шви - вертикально. При недотриманні цієї умови закрійник вносить уточнення в конструкцію виробу - відновлює баланс: якщо рукав заважає проведенню примірки, випорює його і тимчасово відкладає, переколює плечові і бокові шви, усуваючи перекоси і заломи в області горловини і пройми, уточнює обєм і ступінь облягання виробу на рівні грудей, талії, стегон, ширину рукава, перевіряє відповідність виробу ескізу моделі.

Всі зміни та уточнення виконують в жіночому виробі по правій половині, в чоловічому - по лівій або по правій і лівій половині виробу при асиметричності фігури. При примірці костюма спочатку проводять примірку поясного виробу, потім плечового. При примірці одягу, -комплект, спочатку приміряють виріб, який ближче до фігури (нижній), потім верхній.

Симетричні елементи уточнюють по правій половині вироби, несиметричні - по кожній половині. Уточнюють розташування і форму декоративних елементів і ліній, форму застібки.

Намічають положення петель, кишень. Встановлюють довжину шлици, розрізів, складок і т.д. Уточнюють контури горловини і пройми, приколюють комір і рукав, якщо їх положення змінилося. Уточнюють довжину виробу. У процесі проведення примірки дуже важливо стежити за правильним напрямком ниток основи в деталях.

Доопрацювання виробу після першої примірки. Закрійник розкладає виріб на столі і аналізує уточнення, зроблені під час примірки. Зміни, відмічені шпильками, необхідно перенести на деталь виробу - уздовж шпильок роблять крейдяні відмітки по лицьовій стороні або прокладають нитки контрастного кольору, шпильки видаляють.

Закрійник випорює комір, відколює рукава, розпорює плечові і бокові шви, а також всі шви, за якими є позначки. Деталі складає попарно, лицьовою стороною вгору, розправляє на столі.

Уточнення ліній виконують по лицьовій стороні. Припуски на шви оформляють вздовж переоформлених ліній, надлишки зрізають. Уточнення переносять на парні деталі.

Після першої примірки закрійник виготовляє і віддає майстру у швейний цех підсобні лекала для підрізування деталей коміра, лацканів та інших дрібних деталей.

Проведення другої примірки. Виріб рекомендується виготовляти з однією приміркою. Однак при пошитті виробів особливо складних форм, або на фігури з великими відхиленнями в будові від типових, або з матеріалів з маловідомими властивостями, або при недостатній кваліфікації та досвіді закрійника допускається виконання двох примірок.

Друга примірка виробу проводиться тільки після виконання майстром всіх вказівок закрійника і також за встановленими правилам.

До другої примірці у виробі повинні бути оброблені всі основні шви - бічні, плечові, середній шов спинки, кишені, борти, комір, рукава. Рукава вмеують в пройму, комір - в горловину. Припуск по лінії низу заметують. У процесі другий примірці закрійник підтверджує пропорції, остаточно встановлює довжину вироби, перевіряє правильність з'єднання коміра і рукавів з виробом.

Доопрацювання виробу після другої примірки. Закрійник знову виконує уточнення, змінених ліній і деталей і передає виріб для виготовлення в швейний цех. У процесі виготовлення виробу закрійник проводить інструктаж кравців по особливостям його обробки, а також бере готовий виріб перед здачею на склад.

Здавання готового виробу. Здачу готового виробу замовнику виконує закрійник. При необхідності або за бажанням замовника він робить на виробі позначки про поправки. Якщо виявлені дефекти пошиття і посадки виробу на фігурі, закрійник намічає шляхи їх усунення і передає виріб на переробку. Після усунення дефектів і переробки він перевіряє якість виробу і правильність його посадки на фігурі замовника. У процесі виготовлення, переробки і змін виробу закрійник проводить інструктажі про технології та особливості його обробки; якщо це необхідно, показує прийоми виконання окремих операцій і пояснює сутність переробки.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 2991 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...