Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Епідеміологія та статистика злоякісних пухлин



Епідеміологія злоякісних пухлин вивчає відмінність частоти онкологічних захворювань залежно від впливу зовнішніх факторів (клімат, побутові звички, виробничі умови, та ін.) Детальний аналіз цих факторів дозволяє визначити можливі причини розвитку злоякісних пухлин. Тоді в широких масштабах епідеміологи розробляють профілактичні заходи, які можуть сприяти зниженню захворюваності на онкопатологію. Для достовірного збору та аналізу інформації в багатьох країнах світу створені Національні канцер-регістри де концентруються всі стандартизовані (з врахуванням вікової структури населення) показники захворюваності. Велике значення для достовірності даних має наявність верификації всіх випадків злоякісних новотворів.Основними статистичними показниками в онкології є захворюваність та смертність від злоякісних пухлин, які визначаються в абсолютній кількості хворих чи померлих в розрахунку на 100 тис. населення регіону.

Проблема онкологічних захворювань залишається пріоритетною для суспільства на сучасному етапі. За даними ВООЗ у світі в 80-х роках кожен рік на злоякісні пухлини захворювало близько 6 мільйнів чоловік (Миіг С., 1981), а в 2000 році вже потребують лікування близько 10 мільйонів хворих. Прогнози проведені на 2020 рік говорять що кількість онкологічних хворих зросте до 20 млн. нових випадків. При цьому, якщо в 2000 році щорічно помирало в світі 6 млн. онкохворих, то в 2020 кількість смертей зросте також в двічі до 12 млн., незважаючи на міри профілактики та успіхи діагностики та лікування. Результати досліджень за останні десятиріччя показали, що кількість загиблих від раку в промислове розвинених країнах світу виросла на 40%. Це число спостерігається в основному серед хворих чоловіків на рак легенів. Приблизно 20% приросту прийшлось на долю загиблих жінок від раку молочної залози.

В Україні в 1998 році було зареєстровано 159 036 випадків раку або 316.5 на 100 тис. населення. Найбільш високі рівні захворюваності зареєстровано при раку легені, молочної залози, шкіри, шлунка, тіла матки, передміхурової залози та шийки матки.

Таблиця 1. Захворюваність злоякісними новоутвореннями населення України (за даними Національного канцер-реєстру 1998р)





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 290 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...