Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порядок стягнення аліментів із боржника



Стягнення аліментів є одним із найбільш значущих у соціальному плані видів виконавчого провадження. Значимість стягнення аліментів для виконавчого провадження взагалі підкреслює й те, що питома вага цієї категорії виконавчих документів становить 8-10 % від загальної кількості виконавчих документів, що на сьогоднішній день перебувають на виконанні в органах ДВС України.

Особливістю виконання цієї категорії документів є й те, що всі вони допускаються судом до негайного виконання, тобто, державний виконавець має відкрити виконавче провадження не пізніше наступного дня після отримання виконавчого документа та приступити до здійснення виконавчих дій не пізніше 5 днів після відкриття виконавчого провадження. Строки здійснення виконавчого провадження часто обраховуються роками, оскільки державний виконавець має здійснювати за ним виконавчі дії до закінчення строку, передбаченого самим рішенням суду (до повноліття дитини або до закінчення іншого терміну).

До того ж, у разі, якщо за виконавчим документом про стягнення аліментів, за яким закінчився строк примусового виконання, є наявною несплачена заборгованість за аліментами, то провадження підлягає закінченню лише тоді, коли така заборгованість буде стягнута державним виконавцем, згідно статті 194 Сімейного кодексу України.

У разі неможливості стягнення аліментів із заробітної плати чи інших доходів боржника протягом трьох місяців поспіль (за будь-яких причин – у разі ухиляння останнього від виплат або через його тимчасову непрацездатність тощо), якщо боржник не працює і не одержує доходів, стягнення звертається на майно боржника.

Розмір заборгованості за аліментами визначається державним виконавцем за місцем виконання рішення виходячи з фактичного заробітку (доходів), одержаного боржником за час, протягом якого стягнення не про­вадилося, або одержуваного ним на момент визначення заборгованості у твердій грошовій сумі або у відсотковому відношенні. Якщо боржник у цей період не працював, заборгованість визначається виходячи із середньої заробітної плати для даної місцевості. Дані про розмір середньої заробітної плати для даної місцевості мають щомісяця витребовуватися державним виконавцем у місцевих органах статистики.

Державний виконавець, у разі надходження виконавчого документа по­винен підрахувати розмір заборгованості за аліментами і повідомити про нього стягувача і боржника. Із осіб, зобов’язаних сплачувати аліменти, у разі виїзду їх для постійного проживання у країни, з якими Україна не має договорів про надання правової допомоги, стягнення аліментів провадиться на час виїзду за рішенням суду за весь період до досягнення дитиною повноліття.

Із осіб, які працюють за контрактами у іноземних державах і одержують заробітну плату тільки за кордоном, аліменти стягуються у порядку та розмірах, передбачених законом.

Після закінчення передбаченого законом строку для стягнення аліментів власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган, який провадив стягнення, повертає виконавчий документ до відділу державної виконавчої служби з відміткою щодо повного перерахування стягувачу утриманих сум аліментів. У разі коли утримані суми аліментів стягувачу не перераховані, державний виконавець письмово повідомляє стягувача про розмір заборгованості та роз’яснює йому право на звернення до суду з позовною заявою до особи, з вини якої утворилася заборгованість за аліментами. За наявності спору питання про розмір заборгованості за аліментами вирішується за заявою зацікавленої особи судом.

Державний виконавець зобов’язаний здійснювати систематичний контроль за правильним і своєчасним відрахуванням утриманих сум аліментів стягувачам, здійснюючи періодичні перевірки бухгалтерій підприємств, установ та організацій, у яких працюють боржники. За наслідками таких перевірок державний виконавець складає відповідний акт (довідку перевірки).

Контрольні питання

1. Охарактеризуйте загальний порядок звернення стягнення на заробітну плату боржника.

2. Визначте права державного виконавця при зверненні стягнення на заробітну плату та інші види доходів боржника.

3. Перерахуйте види доходів боржника, на які не може бути звернене стягнення.

4. Охарактеризуйте порядок стягнення аліментів у виконавчому провадженні.

Література

1. Закон України «Про виконавче провадження» № 606-ХІV від 21.04.1998 р. // Відомості Верховної Ради, 1999. – № 24. – Ст. 207.

2. Фіолевський Д.П., Державна виконавча служба України: навч. посіб. / За заг. ред. Д.П. Фіолевського, С.Ю. Лобанцев, Є.І.Мєзєнцев. – К.: Алерта, 2004. – 564 с.

3. Фурса С.Я. Виконавче провадження в Україні / С.Я. Фурса, С.В. Щербак // Атіка. – К., 2002.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 373 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...