Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Дисперсією світла називається залежність показника заломлення світла у речовині від частоти коливань (або довжини хвилі)



Оскільки показник заломлення n залежить від швидкості світла у речовині: n = c/ʋ, а колір видимого випромінювання визначається частотою коливань або довжиною хвилі, які пов’язані відомим співвідношенням зі швидкістю λ = ʋ/ν, то можна сказати, що дисперсія – це залежність швидкості світла у речовині від частоти хвилі.

Спектри світла. Виходячи з вищесказаного, можемо порівняти дифракційний та дисперсійний спектри. Спільним для обох видів спектрів є набір з сімох кольорів, розташованих у визначеному порядку.

Відрізняються названі спектри природою утворення.

Дисперсійний спектр є результатом того, що кожна складова білого світла, переходячи з повітря у інше середовище, поширюється у даному середовищі зі своєю власною швидкістю, тобто кожен промінь іде по власному шляху.

Дифракційний спектр – це результат інтерференції вторинних хвиль світла, що пройшли крізь дифракційну гратку.

Запитання для самоперевірки:

  1. Що називають поляризацією світла?
  2. Природне світло.
  3. Поляризоване світло.
  4. Поляризатор.
  5. Аналізатор.
  6. Як можна поляризувати світло?
  7. Дисперсія світла.
  8. Дослід Ньютона з дисперсії світла.
  9. Види спектрів.
  10. Значення лінійчастого спектра.

Тема11.2. Квантові властивості світла. Фотоелектричний ефект. (2 год.)

Мета: познайомити студентів з квантовими властивостями світла, створити умови для сприйняття, осмислення і запам'ятовування понять: квантова природа світла, гіпотеза Планка; зовнішній фотоефект; рівняння Ейнштейна для фотоефекту; сприяти розвитку: пам'яті, логічного мислення; розвивати уважність, активність, вміння виділяти головне, коротко, швидко і чітко викладати свої думки.

План.

1 Гіпотеза Планка.

2 Фотони.

3 Фотоефект.

4 Рівняння фотоефекту.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1211 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...