Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мета лекції



ЛЕКЦІЯ

з дисципліни «ДЕРЖАВНЕ БУДІВНИЦТВО ТА МІСЦЕВЕ САМОВРЯДУВАННЯ УКРАЇНИ»

ТЕМА №1 «ДЕРЖАВНЕ БУДІВНИЦТВО ТА САМОВРЯДУВАННЯ В УКРАЇНІ ЯК НАУКА І НАВЧАЛЬНА ДИСЦИПЛІНА В СИСТЕМІ КОНСТИТУЦІЙНОГО ПРАВА»

для студентів, слухачів

юридичного факультету

Дніпропетровськ – 2015


Лекцію підготувала Беляєва М.В. – доцент кафедри загальноправових дисциплін юридичного факультету Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук

Лекція обговорена та схвалена на засіданні кафедри загальноправових дисциплін

«05» червня 2015 р., протокол № 24


ПЛАН ЛЕКЦІЇ

1. Поняття та ознаки науки “Державне будівництво та самоврядування України”. Ідеологія державотворення……………………………………………7

2. Предмет та метод регулювання державного будівництва та самоврядування. …………………………………………………………………..12

3. Джерела науки “Державне будівництво та самоврядування України”: поняття, види. Система державного будівництва та самоврядування: поняття та елементи…………………………………………………………………………….17

4. “Державне будівництво та самоврядування України” як навчальна дисципліна: поняття, система. …………………………………………………….19

5. Зв’язок дисципліни “Державне будівництво та самоврядування України” з іншими галузями права. Конституційні основи державного будівництва та місцевого самоврядування………………………….………………………………………21


РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

1. Волков В. Щодо назви галузі права комунальне або муніципальне / В. Волков // Право України. — 2005. — № 12. — С. 34-35

2. Колодій А. М., Олійник А. Ю.Державне будівництво і місцеве самоврядування: Навч. посіб. - К.: Юрінком Інтер, 2001. - 304 с.

3. Кулик Т. Реалізація жителями столиці України права на місцеве самоврядування: проблеми та перспективи / Т. Кулик // Юридична Україна. — 2011. — №10 (106). — С. 10-14.

4. Куненко І. Проблеми правового регулювання внесення змін до Конституції України / І. Куненко // Підприємство, господарство і право. — 2014. — № 2. — С. 90-93.

5. Левченков О. І. Вплив процесів глобалізації та євроінтеграції на ефективність регулювання суспільних відносин / О. І. Левченков // Бюлетень Міністерства юстиції України. — 2014. — № 2. — С. 83-91.

6. Любченко П. Місцеве самоврядування як фактор забезпечення стабільності конституційного ладу і форма реалізації народовладдя в Україні / П. Любченко // Вісник Національної академії правових наук України. — 2013. — №4. — С. 58-66.

7. Наливайко Л. Р. Державний лад України: теоретико-правова модель: монографія / Л. Р. Наливайко. – Х.: Право, 2009. –598 с.

8. Оніщенко Н. Деякі дискусійні питання визначення категорії «джерело права» у сучасній юридичній науці / Н. Оніщенко // Право України. — 2013. — № 5. — С. 245-252.

9. Падалко Г. Системний підхід та проблеми його застосування при дослідженні служби в органах місцевого самоврядування в Україні / Г. Падалко // Часопис Київського університету права. — 2012. — № 2. — С. 91-95.

10. Серьогіна С.Г. Державне будівництво і місцеве самоврядування в Україні: Підручник для студентів вищих навчальних закладів / За ред. С. Г. Серьогіної. — X.: Право, 2005. - 256 с.

11. Теплюк М. Публічна влада в Україні: визначення поняття і конституційно-правова природа / М. Теплюк // Право України. — 2009. — № 5. — С. 6-12.

12. Шаганенко В. Сутнісні характеристики системи права / В. Шаганенко // Часопис Київського університету права. — 2012. — № 2. — С. 69-74

13. Ющик О. До проблеми розвитку методології права / А. Ющик // Право України. — 2014. — № 1. — С. 40-49.

14. Ярмиш О.Н., Серьогін В.О. Державне будівництво та місцеве самоврядування в Україні: Підручник. – Харків: Вид-во Національного ун-ту внутр. справ, 2002 – 300 с.


МЕТА ЛЕКЦІЇ

Визначити поняття та ознаки науки «Державне будівництво та самоврядування України», ідеологію державотворення, предмет та метод регулювання державного будівництва та самоврядування, джерела науки «Державне будівництво та самоврядування України», систему державного будівництва та самоврядування, “«Державне будівництво та самоврядування України» як навчальну дисципліна та зв’язок дисципліни «Державне будівництво та самоврядування України» з іншими галузями права, конституційні основи державного будівництва та місцевого самоврядування.


ВСТУП

Процес державотворення України характеризується багаточисленними реформами,які спрямовані на розвиток демократичних засад у формуванні і діяльності органів публічної влади. В той же час має бути впорядковано напрями зростання ефективності та економічності функціонування системи публічної влади в умовах її детермінованості волею народу і конституційними приписами підвищення функціональної результативності роботи державного апарату та системи місцевого самоврядування.

Однією з реформуючих складових в історії становлення України є прийняття Конституції, якою проголошувався напрям на побудову демократичної суверенної правової соціальної держави. Без наявності місцевого самоврядування не може йтися про демократичність такої країни саме тому, що відсутність місцевого самоврядування призводить до ліквідації меж між державою і суспільством. З огляду на це дуже важливим є в Україні конституційне закріплення статусу місцевого самоврядування та процесуальної форми його функціонування.

Особливого значення набуває як дослідження чинного законодавства, що регламентує організацію роботи органів публічної влади, так і підготовка кваліфікованих кадрів, здатних успішно працювати в нових політико-правових умовах. На сучасному етапі державотворення Україна взяла курс на затвердження декларованого в ст.1 КУ статусу, реформування соціально-економічних відносин, вдосконалення демократизації суспільно-політичного життя та поступового створення довершеної законодавчої бази.

Всі зазначені питання розглядаються вченими,якими формуються різні думки. Тому виникає необхідність об’єднання цих думок в певне наукове коло, яким і стало виникнення категорії державознавства, науки та начальної дисципліни «Державне будівництво та самоврядування України».





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 907 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...