Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальне поняття про дієслово та дієслівні форми



Дієсловом називається самостійна частина мови яка називає дію або стан предмета і відповідає на питання що робить предмет? або що з ним робиться?

У систему дієслова входить п’ять основних форм: неозначена, способові (їх ще не зовсім точно називають особовими), дієприкметник, безособова форма на -но, -то і дієприслівник.

Форма дієслова На яке питання відповідає Як змінюється Яким членом речення виступає
1. Неозначена(ска- зати) що робити? що зробити? незмінна форма будь-яким
2.Способові (ска- жу, сказав, скажи, сказав би) що роблю?, що робив?, що буду робити?, що роби? що робив би і т.д. за способами, часами, особами або родами, числами присудком
3. Дієприкметник (сказаний) який? за відмінками, родами й числами означенням, імен-ною частиною, присудка
4. Форма на -но, -то (сказано) що зроблено? незмінна форма присудком
5. Дієприслівник (кажучи, сказавши) що роблячи?, що зробивши? незмінна форма обставиною

Усі дієслівні форми мають доконаний або недоконаний вид, є перехідними чи неперехідними.

Перевірте себе. Випишіть підряд форми дієслова: 1) неозначена; 2) способові; 3) дієприкметники; 4) форма на –но, -то; 5) дієприслівники.

Торкнувшись, яснішати, навчений, бачено, електрифікований, їжджу, ілюстровано, експериментуючи, молотий, хочемо, ліплено, борючись, кликати, адресований, експонуючи, явлено.

Ключ. З перших букв має скластися закінчення вислову давньогрецького філософа Фалеса: “Про друзів треба пам’ятати не тільки тоді, коли вони з тобою, а й тоді, …”





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1422 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...