Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Відмінювання іменників III відміни



Іменники ІІІ відміни відмінюються за такими зразками.

Відмінки Однина Множина
Н. тінь ніч тіні ночі
Р. тіні ночі тіней ночей
Д. тіні ночі тіням ночам
Зн. тінь ніч тіні ночі
Ор. тінню ніччю тінями ночами
М. (у) тіні (у) ночі тінях ночах
Кл. тіне ноче тіні ночі

У називному відмінку однини м’який знак в кінці іменників пишеться тільки після зубних приголосних д, т, з, с, ц, л, н: сіль, пристань, розповідь, повість, мазь, вісь. Після губних м, в, п, б, ф, шиплячих ш, ч, ж, щ та р м’який знак не пишеться: кров, верф, туш, річ, подорож, кіновар.

В орудному відмінку однини всі іменники III відміни мають закінчення : міцц ю, чест ю, тушш ю, кров’ ю.

Перед закінченням :

1) зубні й шиплячі подовжуються, якщо вони стоять безпосередньо після голосного (тобто між двома голосними): сі лл ю, ма зз ю, приста нн ю, розкі шш ю, рі чч ю; але при збігові приголосних подвоєння нема: раді ст ю, жо вч ю, нехворо щ ю; в інших відмінках подвоєння не відбувається: галу з ям, ма з ями, на приста н ях, у подоро ж ах;

2) після губних та р ставиться апостроф: любов’ю, Об’ю, Перм’ю, глазур’ю, верф’ю; а також: верф’ям, верф’ями, на верф’ях (але: матерям, матерями, при матерях);

3) в орудному відмінку в основі іменника зберігається той самий голосний, що й у називному відмінку: н і ч, ночі, н і ччю; як і сть, якості, як і стю; п і ч, печі, п і ччю.

У родовому відмінку множини всі іменники III відміни, крім іменника мати, мають закінчення -ей: розповід ей, маз ей, печ ей, верф ей.

Іменник мати в непрямих відмінках вживається з суфіксом -ір, -ер-, у родовому й знахідному відмінках множини має закінчення -ів: матері, матір, матір’ю, матер ів, матерям, матерями, матерях. Форма матір у називному відмінку однини вживається лише в словосполученні Матір Божа.

Іменники III відміни, що означають назви почуттів і станів, у множині звичайно не вживаються: радість, веселість, гордість, заздрість, розкіш. Слова радощі, веселощі, гордощі, заздрощі, розкоші вживаються тільки в множині і до жодної відміни не належать. У родовому відмінку ці іменники, на відміну від іменників III відміни, мають закінчення -ів: радощів. гордощів, розкошів.

Перевірте себе. Іменники поставте в орудному відмінку однини і запишіть їх у три колонки: 1) з подвоєнням букв; 2) без подвоєння букв і без апострофа; 3) з апострофом.

Блакить, глазур, вдячність, користь, мати, обережність, лють, здобич, урочистість, кров, жовч, широчінь, верф, старість, знать, любов, вищість, мідь.

Ключ. З других букв перших двох колонок мають скластися два слова, пропущені у вислові американського письменника Р.Емерсона: “Скільки в …, стільки в ній і життя”.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 10782 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...