Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Аналіз слів за будовою



Слова за їхньою будовою аналізуємо в такому порядку.

Насамперед з’ясовуємо, з яких звуків складаються аналізовані слова. Для цього їх промовляємо або записуємо в транскрипції, наприклад: боєць — [бойец'], побоїще — [побойішче], прибій — [приб’ій], б’ють — [бйут'], розбили.

Далі визначаємо їхні закінчення й основи. Для цього кожне слово змінюємо. Іменник боєць змінюється так: бійця [б’ійц'а], бійцеві — [б’ійцев’і] і т.д. Отже, основа в цьому слові закінчується звуком ц' ([бойец'-]), закінчення нульове. Змінюємо іменник побоїще: побоїща [побойішча], побоїщу [побойішчу] і т.д. Доходимо таким чином висновку, що в цьому слові основа [побойішч-], закінчення - е. У слові прибій чиста основа й нульове закінчення. Дієслово б’ють має ще такі форми: б’ю [бйу], б’єш [бйеш] і т.д. У ньому весь час повторюється частина [бй] — це основа, а закінчення, отже, -уть (а не -ють). Дієслівна форма розбили змінюється за родами й числами: розбила, розбило; отже, тут закінчення –и.

Тепер знаходимо спільну частину для цих споріднених слів — вона буде неоднакова через різні чергування звуків: [-бой-], [-бой-], [-б’ій-], [-бй-], [-би-]. Це корінь.

Усе, що перед коренем, — це префікси: у слові побоїще префікс по-, у слові прибій префікс при-, у слові розбили префікс роз-. Усе, що між коренем і закінченням, — це суфікси: у слові боєць суфікс -ец'-, у слові побоїще суфікс -ішч-, у слові розбили суфікс -. У словах прибій і б’ють суфіксів немає.

Отже, аналіз наведених слів за будовою повинен мати такий вигляд:

Слово і його транскрипція Основа Закінчення  
  префікси корінь суфікси  
боєць [бойец'] бой ец'    
побоїще [побойішче] по бой ішч е    
прибій [приб’ій] при б’ій    
б’ють [бйут'] бй ут'    
розбили роз би л и    

Перевірте себе. Самостійно проаналізуйте за будовою слова прибій, побоїще, боєць, розбили, б’ють і свій аналіз звірте з поданим вище.

Урок 14. Творення слів

1. Морфологічні способи творення слів. 2. Абревіація. 3. Інші способи творення слів.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 4857 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...