Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лекція 5. Національно-державне відродження України. Україна в сучасному



Світі.

1. Україна у післявоєнний період (друга пол. 40-х – перша пол. 80-х рр.). Людські втрати і матеріальні збитки України в 2-й світовій війні. Тяжке становище сільського господарства. Причини голоду 1946-1947 рр. Труднощі і здобутки відбудови промисловості України. Трудовий героїзм.

Наступ реакції на ідеологічному фронті. Цькування письменників, діячів культури, науки України. Досягнення у розвитку освіти і культурного життя України.

Складні суспільно-політичні процеси на західноукраїнських землях. Дії УПА і НКВС, здійснення суспільно-економічних і політичних перетворень у Західному регіоні республіки.

2. Національно-демократичне відродження України (кінець 80-х років ХХ ст. – 2000-ні роки). Конституція України. Грошова реформа. Україна на шляху реформування суспільно-політичного та економічного життя. Сутність та причини економічної кризи, що характеризується спадом виробництва та падінням матеріального рівня життя трудящих України. Труднощі перебудовчих процесів в економічному і політичному житті України. Аварія на ЧАЕС. Активізація національно-визвольного руху в Україні. Утворення Народного руху України. Формування нових політичних партій. Відродження національно-церковного життя. Масові виходи з Компартії України. Рух за відродження національної символіки України. Зростання контактів з діаспорою. Прийняття Закону про мови в УРСР,

Вибори до Верховної Ради України та місцевих Рад на альтернативній основі (березень 1990 р.). Робота законодавчого органу за парламентським режимом. Голодування студентів у Києві. Прийняття декларації про державний суверенітет. Криза економічного, національного і політичного життя в СРСР. Змова кремлівських консерваторів проти радикалів центру, націонал-демократів у республіці. Державний переворот ГКНС 19-20 серпня 1991 року. Прийняття Акту про державну незалежність України. Всеукраїнський референдум 01.12.1991 року. Обрання Президентом України Л.М.Кравчука. Утворення СНД. Україна у складі СНД.

Прийняття Конституції України 28.06.1996 року. Основні права, свободи та обов’язки громадян. Грошова реформа, її соціально-економічне та фінансове значення. Труднощі реформування економіки і вирішення соціальних проблем. Сучасні пріоритети у внутрішній та зовнішній політиці. Євроінтеграція. Україна на міжнародному економічному ринку. Трудова еміграція. Проблема кадрового забезпечення галузей господарства.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 218 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...