Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Держави



ТЕЗИ ЛЕКЦІЙ З ІСТОРІЇ УКРАЇНИ

Лекція 1. Історія давньоруської держави. Утворення Галицько-Волинської

держави.

1. Вступ. Предмет та завдання курсу. Історія як наука. Предмет і завдання курсу історії України, його місце в системі вузівського навчання. Місце історії України в європейській і світовій історії. Наукова основа періодизації історії України. Концепції історії України в українській історіографії. Поняття “історія”, “історіографія”, “історіософія”, “джерелознавство” та допоміжні історичні дисципліни. Періоди історії України, характеристика основних етапів. Характеристика вітчизняної та зарубіжної історіографії історії України. Історична наука на сучасному етапі. Характеристика основних джерел, літератури з історії України і методи роботи над ними під час вивчення курсу.

2. Докняжий період. Час появи людини на території України. Виникнення родового ладу. Матріархат. Виникнення скотарства і землеробства. Трипільська культура. Патріархально-родові відносини, їх розклад. Виникнення рабства. Кіммерійці, скіфи, сармати. Грецька колонізація Північного Причорномор’я. Готи, гуни, анти. Розселення стародавніх східних слов’ян. Розвиток землеробства, скотарства, ремесла, торгівлі, розклад первіснообщинного ладу у слов’ян, їх боротьба с готами і гунами. Формування українського етносу.

3. Київська Русь. Феодальна роздробленість Київської Русі. Передумови утворення феодальної держави на Русі і її територія. “Норманська теорія” походження Київської Русі та її оцінка в сучасній історіографії. Соціально-економічний і політичний лад. Боротьба з печенігами. Походи на Візантію. Святослав. Внутрішня і зовнішня політика Володимира. Історичне значення прийняття християнства. “Руська правда”. Ярослав Мудрий. Боротьба проти половців. Володимир Мономах.

Початок формування українського народу. Його територія, своєрідність культури, побуту, мови. Перші згадки етнотопоніму “Україна”. Походження національної символіки.

Причини роздробленості Русі. Феодальні усобиці. Князівства Середнього Подніпров’я: Київське, Чернігово-Сіверське і Переяславське. Їх політичний лад.

Перші завойовницькі походи монголо-татар. Битва на р. Калці. Навала Батия. Влада монголо-татар на Подніпров’ї. Залежність від Золотої Орди. Галицько-Волинське князівство. Боротьба Русі проти монголо-татарських орд та її світове значення.

4. Галицько-Волинська держава. Економічне і політичне зміцнення Галицького, Волинського князівств. Внутрішня і зовнішня політика Романа Мстиславовича і Данила Галицького. Розвиток культури. Захоплення Литовським князівством Волині, Чернігово-Сіверщини, Поділля, Київщини з Переяславщиною. Боротьба Польщі, Угорщини і Литви за Галичину і Волинь. Включення Буковини до складу Молдавського князівства. Закарпаття під владою Угорщини.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 189 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...