Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Небезпеки побутового середовища



Шкідливі фактори: запилення і загазованість повітря; шум; іонізуючі випромінювання; монотонність діяльності, важка фізична праця; токсичні речовини; забруднення води і продуктів харчування; неправильне освітлення й ін.

Небезпечні фактори: вогонь, транспортні засоби і рухомі частини машин, отруйні речовини, гострі і падаючі предмети і т. ін.

Негативні фактори в побуті: повітря, забруднене продуктами згоряння природного газу, викидами ТЕЦ, промислових підприємств; вода з надлишковим вмістом шкідливих домішок; недоброякісна їжа; медикаменти; тютюновий дим; бактерії й ін.

Протягом свого життя людина постійно зіштовхується з великою кількістю шкідливих речовин, що викликають різні види захворювань, а також травми як у момент контакту, так і через визначений проміжок часу. Особливу небезпеку представляють речовини, що у залежності від їхнього практичного застосування можна розділити на:

· промислові отрути, що використовуються на виробництві (розчинники, барвники), є джерелом небезпеки гострих і хронічних інтоксикацій при порушенні правил техніки безпеки (наприклад, ртуть, свинець і т.д.);

· отрутохімікати, що використовуються в сільському господарстві для боротьби з бур'янами і гризунами (гербіциди, пестициди);

· лікарські препарати;

· хімічні речовини в побуті, що використовуються в якості харчових добавок, засобів санітарії, особистої гігієни, косметичних засобів;

· хімічна зброя.

У залежності від характеру дії на організм людини хімічні речовини поділяються на: токсичні, подразнюючі, мутагенні, канцерогенні, наркотичні, задушливі, тобто які впливають на репродуктивну функцію, сенсибілізатори.

Токсичні речовини – це речовини, що викликають отруєння всього організму людини або впливають на окремі системи людського організму (наприклад, на центральну нервову систему). Ці речовини можуть викликати патологічні зміни визначених органів, наприклад, нирок, печінки. До таких речовин відносяться такі з'єднання, як чадний газ, селітра, концентровані розчини кислот або лугів.

Подразнюючі речовини – викликають подразнення слизових оболонок, дихальних шляхів, очей, легень, шкіри (наприклад, пари кислот, лугів, аміак).

Мутагенні речовини – приводять до порушення генетичного коду. Це – свинець, радіоактивні речовини.

Канцерогенні речовини – викликають, як правило, злоякісні новоутворення – пухлини (азбест, нікель, хром).

Наркотичні речовини – впливають на центральну нервову систему (спирти, ароматичні вуглеводи).

Задушливі речовини – приводять до токсичного набряку легень (оксид азоту, оксид вуглецю).

Прикладом речовин, що впливають на репродуктивну функцію, можуть бути радіоактивні ізотопи, ртуть, свинець.

Сенсибілізатори – це речовини, що діють як алергени. Серед них формалін, лаки на основі нітросполук.

Отруйними називаються речовини, що призводять до поразки всіх живих організмів, особливо людей і тварин.

Одним з видів небезпеки є біологічні речовини, до яких відносяться мікроорганізми (рослини і тварини) і патогенні мікроорганізми, збудники інфекційних захворювань (бактерії, віруси, грибки).

Отруйні рослини. Близько 700 видів рослин можуть викликати важкі або смертельні отруєння людей. Токсичними речовинами отруйних рослин є різні з'єднання, що відносяться переважно до алкалоїдів, кислот, смол і т.д.

За ступенем токсичності рослини поділяються на:

· отруйні (біла акація, бузина, плющ і т.д.);

біла акація бузина плющ

· дуже отруйні (олеандр);

олеандр

· смертельно отруйні (білена чорна, беладона, дурман звичайний).

білена чорна беладона дурман звичайний

Отруйні тварини. Серед тваринних організмів отруйні форми зустрічаються частіше, ніж у рослинних організмах. Отрути, вироблювані тими або іншими організмами, є хімічними чинниками, що беруть участь у міжвидових взаємодіях.

Приклади використання хімічних речовин для нападу або захисту можна знайти на всіх ступенях еволюційного розвитку.

Основними інфекційними захворюваннями в наш час вважають чуму, сибірку, холеру, лихоманку, віспу, ботулізм, грип.

Проникаючи у внутрішні органи людини, збудники інфекційних захворювань можуть викликати різні розлади як клінічного, так і анатомічного характеру.

Деякі зі збудників захворювань можуть викликати інфекційні хвороби через їжу (вода, молоко, продукти), уживаючи яку людина занедужує. Поширенню багатьох інфекційних захворювань сприяють комахи, а також недотримання правил особистої гігієни.

Хворих, уражених інфекцією зовнішніх покривів, необхідно ізолювати, зробити родичам і близьким потерпілого відповідні щеплення.

Біологічна зброя. Це дуже небезпечний вид зброї, призначений для масового ураження живих організмів (людей, тварин, рослин), а також для пошкодження військових об'єктів. В основі такої зброї патогенні організми (бактерії, віруси, грибки) і токсини, що виробляються бактеріями.

Біологічна (або бактеріологічна) зброя – це смертельний вид зброї, заряджений біологічними засобами.

Особливих методів захисту від негативної дії отрутних рослин і тварин не існує. Треба лише досконально знати їх, симптоми їхньої дії, уміти відрізняти їх від інших і якмога рідше з ними «зустрічатися».

Одним з найефективніших методів боротьби з інфекційними захворюваннями є їхня специфічна профілактика. Вона ґрунтується на створенні штучного імунітету шляхом профілактичних щеплень. Також для лікування використовуються лікувальні сироватки і бактеріофаги.

Бактеріофаги викликають в організмі людини розчинення хворобливих мікробів і попереджають розвиток хвороби або забезпечують лікувальний ефект.

Сироваткам властиве швидке поширення в організмі штучного несприйняття того або іншого інфекційного захворювання.

Для захисту від проникнення в організм людини інфекції використовуються такі ж засоби, як і для захисту від радіоактивних і хімічних отруйних речовин. Засоби захисту підрозділяються на:

· індивідуальні (протигази, захисні маски і засоби захисту шкіри);

· колективні (спеціально оснащені інженерні спорудження).

У комплексі заходів, спрямованих на протибіологічний захист, обов'язковими складовими є дезінфекція, дезінсекція і дератизація.

Дезінфекція – це знищення або усунення хвороботворних мікробів із зовнішнього середовища. Разом з дегазацією і дезактивацією дезінфекція входить у поняття спеціальної обробки різних об'єктів з метою ліквідації наслідків застосування бактеріологічної зброї.

Дезінсекція проводиться для знищення шкідливих для людей комах і кліщів – збудників інфекційних захворювань.

Дератизація проводиться для боротьби з гризунами, що можуть бути джерелами або переносниками інфекцій.

Забруднення питної води. Питна вода – найважливіший фактор здоров'я людини, у крани міських квартир питна вода надходить з річок, водоймищ, озер, з підземної глибини.

Найчистіша – це підземна (артезіанська) вода. Однак для великих міст цієї води не вистачає.

Вода може містити 13 тис. токсичних речовин, через воду передається до 80% усіх захворювань, від яких щорічно вмирає 25 млн. людей. У реальних умовах вода містить органічні і мінеральні з'єднання, мікро- і макроелементи, гази, колоїдні частки і живі мікроорганізми.

Основні компоненти питної води незмінні – гідрокарбонатні, сульфатні і солі кальцію, магнію і натрію. З мінералів у воді утримується кремній, фтор, стронцій, цинк; з макроелементів – залізо і калій.

Вміст цих речовин не повинний перевищувати ГДК. Частки ґрунту й усе, що може гнити, вносить у воду органічні сполуки.

Щоб природна вода була придатна до вживання, вона проходить кілька стадій очищення і знешкодження на водопровідних станціях.

Способи очищення води:

· механічні;

· фізичні;

· фізико-механічні;

· хімічні;

· фізико-хімічні;

· біологічні і комплексні.

Після механічних, хімічних і фізико-хімічних методів очищення стічні води підлягають біологічному очищенню (мікроорганізми) для остаточного очищення стоків від органічних речовин.

Біологічне очищення здійснюється в біофільтрах.

Після визначення методів очищення у воді можуть знаходитися різноманітні віруси і бактерії (дизентерійні бактерії, холерний вібріон, збудники черевного тифу, вірус поліомієліту, гепатиту і т.д.).

Знешкодити мікроорганізми можна такими методами:

· термічно (кип'ятіння);

· за допомогою сильних окислювачів (наприклад, хлору, озону, марганцевокислого калію);

· впливом іонів благородних металів (срібла);

· фізичними методами (за допомогою ультрафіолетових променів або ультразвуку).

У питну воду можуть потрапляти інші токсичні речовини: іони важких металів, з'єднання фосфору і сірки, пестициди, нітрати, нітрити.

На сьогодні відомо близько 100 захворювань, що нам «дарує» питна вода. Яку ж воду необхідно пити, щоб бути здоровим?

Одні фахівці радять пити кип'ячену або вистояну воду, інші наполягають на воді «срібній», через те, що срібло знищує мікроорганізми. Однак срібло – це метал, здатний накопичуватися в організмі людини. Сьогодні можна сказати, що «срібна» вода є лікувальним засобом, що може допомогти при лікуванні окремих хвороб тільки у випадку її вживання у визначених дозах і нетривалий час. Як альтернативу питній воді використовувати її просто неприпустимо.

У торговельних організаціях можна придбати різні індивідуальні і колективні фільтри для водопровідної води, однак лише деякі з них здатні зробити воду максимально безпечною, універсальних фільтрів, придатних цілком очистити воду від усіх шкідливих домішок, просто не існує. Однак у наш час фільтри стали предметом першої необхідності.

Людина в діяльності виступає як особистість, що має визначені мотиви і намічені цілі. Мотивами можуть виступати потреби, почуття і т.п. Для реалізації діяльності необхідно мати об'єкт діяльності, внутрішні спонукання, а також співвідношення спонукання і цілей людини, яких вона хоче досягти в результаті своєї діяльності. Наприклад, людину до діяльності спонукує або особисте збагачення (задоволення своїх потреб), або неможливість фізичного існування без діяльності.

Повернутись в начало документу

Висновки

Аналіз розглянутих проблем на лекції дозволяє сформулювати наступні висновки:

1. Життя людини потенційно небезпечне. Людина постійно піддається значним небезпекам як антропогенного, так і природного походження в побуті, при проїзді транспортом до роботи й з роботи, на роботі й навіть на природі.

2. У побутових умовах на людину можуть впливати п'ять небезпек – п'ять факторів ризику: мікрокліматичний, радіаційний, електромагнітний, мікробіологічний, токсикохімічний. Кожний з перерахованих факторів характеризується конкретним рівнем негативного впливу.

3. Розглянуті негативні фактори житлових приміщень негативно впливають як на біоенергетичний, так і на психоемоційний стан людини і його здоров’я.

4. У сучасне цивілізоване століття людина залишається завжди залежним від укусів тварин, різних ссавців і комах.

Повернутись в начало документу





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1592 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...