Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Характеристика природних загроз і їх вражаючих факторів



Природне середовище є носієм природних небезпек.

Дізнайся більше.

Природні небезпеки – це об'єкти і явища природного середовища, здатні заподіяти шкоду людині або створити загрозу його життю. У період з 1983 по 1993 рр. у світі сталося близько 3000 природних катастроф, у період з 1993 по 2008 рр. їх зафіксовано понад 6000.

Джерелами природних небезпек можуть бути:

Небезпечні природні явища на поверхні планети:

геологічні процеси (землетруси, зсуви, обвали, карсти, просадки в ґрунтах, вулканічні виверження – на планеті понад 600 активно діючих вулканів);

гідрологічні процеси (підтоплення, цунамі, шторми, сілі, паводок, штормові нагони води, затори);

метеорологічні процеси (урагани, смерчі, блискавки, пилові бурі, грози, сильні опади і т.д.);

природні пожежі;

біологічні небезпечні процеси, що виходять від природних живих об'єктів, що перебувають у повітрі, ґрунті, воді.

Кожен тип небезпечних природних явищ характеризується дією факторів ураження.

Вражаючий фактор небезпечного природного явища – це складова небезпечного природного явища, що характеризується фізичними, хімічними, біологічними діями на людей, об'єкти, середу проявом конкретних параметрів. Більшості вражаючих факторів небезпечних природних явищ притаманні конкретні кількісні значення. Розглянемо деякі характерні природні небезпеки та їх характеристики.

Землетрус – стихійне геологічне явище, коливання земної поверхні. Основна причина їх появи – зміщення земної кори або у верхній частині мантії під впливом гравітаційних сил Місяця і Сонця. Енергія, що виділяється на глибині в товщі земної кори, досягає поверхні Землі, де відбуваються руйнування.

Основними кількісними характеристиками землетрусу є:

глибина епіцентру Н, (км), (0-300 км і більше); епіцентр найбільш небезпечних землетрусів на Землі, як свідчить статистика, розташовуються в земній корі на глибині до 40 км.

магнітуда М (величина землетрусу, безрозмірна величина) обчислюється розрахунковим шляхом і характеризує кількість енергії, яка виділилася у епіцентрі землетрусу. Значення магнітуди знаходиться в межах від 0 до 9,0 за шкалою Ріхтера. Магнітуді 9 за шкалою Ріхтера відповідає енергія

інтенсивність землетрусів I (бал), (характеризує загальну енергію пружних коливань на поверхні землі, яка оцінюється за 12-бальною шкалою MSK-64 – шкала Меркали). Залежить від магнітуди і визначається аналітично. Ушкодження та руйнування будівель починається при землетрусах інтенсивністю 6-7 балів.

Первинний вражаючий фактор – сейсмічна хвиля стиску або розрядження в ґрунті. Сейсмічні хвилі досягають поверхні Землі протягом декількох секунд.

Вторинні вражаючі фактори – сейсмічний удар, деформація гірських порід, виверження вулканів, цунамі.

У результаті впливу сейсмічних хвиль і вторинних факторів ураження землетрусу відбувається руйнування конструкцій з утворенням завалів – зон поразки. Інтенсивність землетрусу (І) в 7 балів викликає середні руйнування споруджень.

Луганськ розташовується в зоні землетрусів з можливою інтенсивністю 3-5 балів. В Україні в зоні можливих землетрусів проживає 15 млн. жителів [28].

Наслідки землетрусів: розтягнення та просідання ґрунтів; обвали, каменепади, цунамі, тріщини в ґрунті, катастрофічні повені, паніка.

дивитись Безпека при землетрусах

Ураган – метеорологічний небезпечний природний фактор, вітер величезної руйнівної сили, що перевищує швидкість 30 м/c або 12 балів з 17-бальною шкалою Бофорта.

При виникненні в Тихому океані, поблизу берегів Центральної Америки, носить назву циклон, а в районах Індійського океану – тайфун.

Первинний вражаючий фактор – повітряна ударна хвиля (швидкісний напір), ∆Р (кПа).

Наслідки буревію:

– ураган 23.06.1997 р. у Волинській області призвів до руйнування 3500 домів, 1380 промислових об'єктів;

– у Москві 21.06.1998 р. ураганом зруйновано понад 4000 об'єктів, порвані понад 300 ліній електропередач; у 2010 р. у Керчі повалено десятки дерев, пошкоджені дахи 400 споруд;

– на території м. Луганська 3 червня 2012 р., близько 15 годин раптово трапилося різке посилення вітру, пориви якого сягали 20 м/с. В результаті в Кам'янобрідському районі м Луганська постраждали покрівлі 154 будинків, в селищі Тепличному – 115 будинків, у м. Олександрівську – 89 будинків. Вітром було знищено 800 дерев.

Шторм – небезпечний метеорологічний природний фактор, раптове, короткочасне посилення вітру від 18,3 до 29 м/с зі зміною напрямку, силою 9-11 балів по 17-бальною шкалою Бофорта. Може призвести до руйнування споруд. У 2000 р. штормовим вітром на території Вінницької, Івано-Франківської, Хмельницької, Харківської, Одеської, Тернопільської областей зруйновано 25069 будівель і споруд, 1370 ЛЕП, потерпіло 212489 га сільськогосподарських земель.

Смерч – небезпечний метеорологічний природний фактор, атмосферний вихор (вітер з колосальною швидкістю обертання понад 400 км/год), який утворюється зазвичай в теплому секторі циклону як локальне місцеве явище. Виникає 1-2 рази в рік в Центральній смузі України, в Запорізькій, Херсонській областях, Криму, швидше за все на висоті 3-4 км в грозовий хмарності і потім розширюється у вигляді видимого темного рукава або хобота висотою 800-1500 м. Переміщається зі швидкістю 300 м/с, викликає величезні руйнування на поверхні [3]. Смерч на Волині у 1998 р. призвів до загибелі 4-х мешканців, травмував 17 осіб, зруйнував понад 200 будівель. У 2012 р. смерч виник в Луганській області, призвів до пошкодження покрівлі на 300 будівлях і житлових будинках Луганська.

Вражаючими факторами ураганів, бур (штормів), смерчів є швидкісний напір повітряних мас, зумовлює силу динамічного удару і володіє метальною дією. Об'єктів наносяться слабкі, середні, повні руйнування.

дивитись Урагани, бурі, смерчі

Повінь – стихійне явище гідрологічного характеру, тимчасове затоплення значної частини територій.

Кількісними вражаючими факторами повені є:

висота і швидкість руху хвилі прориву. Висота гребеня хвилі може досягати 2-12 м; швидкість руху – від 3 до 25 км/год (у Карпатах – до 100 км/год);

– глибина затоплення, тривалість затоплення території.

Повінь в Краснодарському краї в ніч на 7 липня 2012 р. призвів до затоплення близько 5 тис. житлових будівель у 3 містах (Геленджик, Кримськ, Новоросійськ) і ряді селищ. Загинув 171 особа, майже 26,5 тис. постраждали, при цьому 3,3 тис. осіб повністю втратили своє майно. В околицях м. Кримська вода, піднявшись на 7 метрів, вночі змивала цілі селища.

дивитись Під час повені

Повернутись в начало документу





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 3042 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...