Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Російсько-японська війна 1904–1905 рр



Наприкінці XIX — на початку XX ст. суттєво загострились міждержавні суперечності на Далекому Сході, який став об’єктом активної експансії великих капіталістичних держав. Активна політика Росії у цьому регіоні, швидке просування до берегів Тихого океану та кордонів Кореї почало турбувати Японію, яка прагнула забезпечити тут свою гегемонію. Під впливом безвідповідальних радників Микола ІІ проводив на Далекому Сході авантюристичну політику, яка спричинила прямий конфлікт з Японією. Царський уряд, не зумівши правильно оцінити зовнішньополітичне становище Росії, рівень військової підготовки країни до війни, штовхав Миколу II до її розв’язання.

Раптовою атакою на російські кораблі у Порт-Артурі 27 січня 1904 р. Японія розпочала війну. План Японії був розрахований на наступальні дії й передбачав досягнення панування на морі, оволодіння Кореєю, висадку десанту в Маньчжурії, захоплення ПортАртура, розгром головних сил росіян у районі Ляояна. Росія ж не мала загального плану військових дій. Військові дії для росіян як на морі, так і на суходолі складались невдало для російської армії.

Висадка у лютому–квітні 1904 р. японських військ у Кореї та на Ляодунському півострові, успішні бойові дії проти росіян забезпечили їм взяття в облогу Порт-Артуру і розгортання бойових дій у Маньчжурії.

Із серпня по грудень 1904 р. тривала облога Порт-Артуру. Захисники фортеці витримали 6 штурмів; лише зрадницькі дії генерала Стесселя призвели до капітуляції Порт-Артуру. Протягом 1905 р. Росія зазнала ще дві відчутні поразки: у лютому під Мукденом та у травні поблизу острова Цусіма. За посередництвом США Росія та Японія розпочали переговори. За мирною угодою, підписаною у Портсмуті (США) 23 серпня 1905 р., Росія визнала Корею сферою впливу Японії, передала Японії право на оренду частини Ляодунського півострова з Порт-Артуром та південну частину Сахаліну.

Поразка царської Росії у війні з Японією серйозно вплинула на розстановку сил не тільки на Далекому Сході, а й в Європі. Разом з тим вона прискорила розвиток революційних подій у Росії.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 820 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...