Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Адреноблокатори



Анаприлін (пропранолол) порушує надходження іонів натрію у серце, уповільнює ритм. Застосо­вують при аритміях.

Аміодарон (кордарон) — блокує кальцієві канали клітинних ме­мбран. Розширює вінцеві судини сер­цяі. Застосовують для лікування тахіаритмії та стенокардії.

Блокатори кальцієвих каналів (антагоністи кальцію) пригнічують надходження в кардіоміоцити іонів кальцію, зменшують збудливість і про-відність серця.

Верапаміл (ізоптин, фіноптин) — антагоніст кальцію, що має вира-жену протиаритмічну дію. Застосовують при аритміях, стенокардії, гіпертонії.

Препарати калію проникають всередину міокардіоцитів та покращують метаболізм. При швидкому введенні іонів калію може настати зупинка серця.

Калію хлорид застосовують внутрішньо у вигляді 10% розчину по 1 столовій ложці після їди та внутрішньовенно крапельно у ви­гляді 0,25% розчину для лікування аритмій, особливо на фоні гіпокаліємії. Побічна дія — подразнення слизової оболонки шлун­ка.

Панангін (аспаркам) — комбінований засіб, що містить ка­лію та магнію аспарагінат. При прийманні внутрішньо не подраз­нює слизові оболонки. Застосовують як і калію хлорид.

Також як протиаритмічні застосовують етмозин, дизопірамід, аймалін.

Класифікація препаратів, що знімають брадиаритмії:

1. β-Адреноміметики: ізадрин (ізопреналін).

2. α-,β-Адреноміметики: адреналіну гідрохлорид (епінефрин).

3. Симпатоміметики: ефедрину гідрохлорид.

4. М-Холіноблокатори: атропіну сульфат, іпратропію бромід, настойка беладонни, краплі Зеленіна.

3. Засоби, які застосовують при недостатності вінцевого кровообігу. Принципи фармакотерапії при недостатності вінцевого кровообігу. Засоби для зняття нападів стенокардії (валідол, нітрогліцерин). Механізм дії. Шляхи введення. Особливості дії препаратів нітрогліцерину пролонгованої дії (сустак, нітронг, тринітролонг, ізосорбіт тринітрат, молсидомін). Засоби для профілактики нападів стенокардії (анаприлін, верапаміл, ніфединін, аміодарон, дипіридамол, папаверин, карбокромен, но-шпа). Застосування. Побічна дія.

ЗАСОБИ, ЯКІ ЗАСТОСОВУЮТЬ ПРИ НЕДОСТАТНОСТІ ВІНЦЕВОГО КРОВООБІГУ (АНТИАНГІНАЛЬНІ ЗАСОБИ)

Це препарати, які застосовують для лікування ішемічної хвороби серця

Ішемічна хвороба серця (ІХС) - недостатність вінцевого крово­обігу, розвивається в результаті невідповідності між потребою сер­ця в кисні та його кровопостачанням. Це відбувається при патоло­гічних змінах у вінцевих судинах (спазми, атеросклеротичні бляш­ки) та посиленій роботі серця. Одними з форм ішемічної хвороби серця є стенокардія, інфаркт міокарда. Напад стенокардії (серце­вий напад) проявляється сильним болем за грудиною, який може віддавати у ліву руку, шию, лопатку. Якщо больовий напад триває понад 30 хв, то такий стан вважається першою ознакою гострого інфаркту міокарда.

Принципи фармакотерапії: ЛЗ повинні збільшувати кровопостачання серця (розширювати судини), або зменшувати роботу серця і його потре­бу в кисні.

Препарати нітратів (вазоділататори)

Нітрогліцерин — високоактивний антиангінальний препарат.

Механізм дії: розширює судини серця за рахунок

— перетворення нітратів у нітрити, які розслаблюють непосмуговані м'язи судин;

— зменшує навантаження на серце і його потребу в кисні;

— знижує переважно венозний тиск;

— розширює також судини мозку, черевної порожнини, справ­ляє спазмолітичну дію на м'язи жовчовивідних і сечовивід­них шляхів, матки, бронхів.

Застосовують при серцевому нападі (купірування нападу стенокардії), інфаркті міокарда.

Шляхи введення: нітрогліцерин в таблетках, капсулах застосовують сублінгвально; рідкий нітрогліцерин у флаконах призначають по 1—2 краплі на грудочку цукру під язик (якщо раніше хворий ним не користував­ся), найбільша разова доза на приймання — 3 - 4 краплі. Дія проявляється через 2-3 хв і триває до 30 хв. Якщо серце­вий напад не минає протягом 10 хв, дозволено ще двічі повторити приймання препарату через 10 хв. Якщо больовий напад триває понад З0 хв, хворий підлягає госпіталізації;

В екстрених випадках застосовують 1% розчин нітрогліцерину в ам-пулах, який вводять внутрішньовенно у вигляді 0,01% розчину при інфаркті міокарда та гострій серцевій недостатності.

Побічна дія нітрогліцерину — головний біль, запаморочення, зни­ження АТ (у разі передозування — судинний колапс), толерант­ність.

Препарати нітрогліцерину подовженої дії - триніт­ролонг, сустак, нітронг, ізосорбіду тринітрат, нітро­сорбід, які застосовують в основному для профілак­тики і лікування стенокардії.

Тринітролонг випускається у вигляді полімерних плівок, що прикріп-люють до ясен шляхом натискання. Дія проявляється че­рез 2—3 хв. Застосовують для лікування і профілактики нападу.

Сустак — мікрокапсульована лікарська форма нітрогліцерину подов-женої дії. Випускається в таблетках у вигляді двох форм — сустак-міте і сустак-форте, які різняться дозою нітрогліцерину. Початок дії — через 0,5—1 год. Застосовують внутрішньо для лікування стенокардії.

Антагоністи кальцію (верапаміл, ніфедипін, амлодипін, дилтіазем) розширюють судини серця, зменшують потребу серця в кисні. За­стосовують при стенокардії, що не піддається лікуванню нітратами.

β-Адреноблокатори (атенолол, пропранолол (анаприлін), метопро­лол) зменшують потребу серця в кисні. Застосовують для комбінованої терапії ішемічної хвороби серця.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 521 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...