Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Система – це упорядкована сукупність взаємодіючих елементів, що утворюють єдине ціле, що має особливості, які відсутні у окремих її частин



(Наприклад, колії в сортувальному парку і вантажі за призначенням, - система з накопичення вантажів за призначенням)

Визначимо основні ключові поняття, які будемо використовувати в подальшому.

Транспортні витрати (издержки) – витрати, які несуть підприємства (одиниці господарювання), оплачуючи виконану для них перевізну роботу за всіма операціями (навантаження – розвантаження, переміщення, транспортно-експедиційне обслуговування і т. і.)

Витрати транспорту – експлуатаційні витрати транспортних організації за всіма операціями перевізного процесу.

Продукція транспорту – перевезення вантажів з пунктів виробництва в пункти призначення (від виробника до споживача), а також перевезення пасажирів.

Нобелівський лауреат Ф.Хайєк з цього приводу сказав: кількісне збільшення наявного запасу фізичних засобів існування і життєвих зручностей залежить не стільки від видимого перетворення речей і матеріалів в інші, скільки від процесу їх переміщення, завдяки якому змінюється їх значимість і цінність.

Тобто - транспорт змінює значимість і цінність запасу фізичних засобів існування і життєвих зручностей.

Транспортна система – комплекс об’єктів (одного або декількох видів транспорту), які призначені для виконання перевезень (з участю суб’єктів) у взаємної залежності та взаємодії. Транспортна система включає транспортну мережу, рухомий склад, систему управління, трудові ресурси.

Транспорт загального та незального користування – відповідно, транспорт, який виконує перевезення вантажів та пасажирів, ким би вони не пред’являлись; і транспорт, який виконує перевезення тільки власного відомства або підприємства (відомчий транспорту).

Магістральний транспорт – залізничний, морський, річковий, автомобільний, авіаційний. трубопровідний – який знаходиться у введенні (в ведении) міністерства транспорту.

Внутрішньовиробничий транспорт –транспорт, який задовольняє в основному технологічні потреби виробництва.

Галузь «Транспорт» - сукупність підприємств транспорту загального та незагального користування, що виробляють транспортну продукцію.

Транспортний комплекс – міжгалузевий комплекс, що включає транспорт, транспортне машинобудування, транспортне будування, спеціальну освіту, матеріально – технічне обслуговування.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 170 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...