Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Природні екосистеми



Наземні екосистеми в основному визначаються рослинністю, тому що рослини дуже залежать від клімату, а саме вони утворюють основну частину біомаси. Зв’язок клімату з географічним положенням можна спостерігати на прикладі змін температур. Середнього річна температура на ексаторі – 26оС, на широті 40о – біля 13оС.Також як в напрямку від екватора на північ(або південь), похолодання здійснюється і з зростанням висоти на рівнем моря. Рослини, характерні для Арктики, можуть зустрічатися й в високогірних місцевостях (альпійська тундра, наприклад) Східну послідовність зміни рослинних угрупувань можна спостерігати, якщо проїхати тисячи кілометрів від екватора на північ, або просто піднятися в гори. Існують екосистеми, що займають проміжне положення. Наприклад, напіввічнозелений тропічний ліс з вологими та сухими сезонами. Кордони між екосистемами звичайно розмиті і виглядають як широкі перехідні зони.

Рисунок 2.4. - Зміна рослинних угрупувань залежно від географічної

широти і висоти в горах

Морські екосистеми в меншій мірі залежать від клімату, ніж наземні. Вони формуються залежно від глибини водоймища і вертикального розміщення організмів. Найважливіше значення має те, що фотосинтез можливий лише в поверхневих горизонтах води.

Прісні внутрішні водоймища, як правило, неглибокі. Ведучим чинником в цих екосистемах є швидкість циркуляції води. За цією ознакою розрізняють текучи (річки, струмки) й стоячі (озера, ставки) води.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 321 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...