Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Види бухгалтерського балансу




2. Структура бухгалтерського балансу як форми фінансової звітності

У практиці бухгалтерського обліку мають місце різні види бухгалтерських балансів: початковий (вступний), періодичний, річний, об'єднавчий, роздільний, ліквідаційний, зведений, консолідований (рис.2). Кожний з них відображає фінансовий стан підприємства за певних обставин і ступеня узагальнення даних.


Рис.2. Види бухгалтерського балансу

Змістовна частина бухгалтерського балансу визначається його будовою та структурою.

Як зазначалося, за зовнішнім виглядом баланс являє собою таблицю, яка складається з двох частин:

1) активу ( ліва частина балансу підприємства, в якій відображають ресурси, контрольовані підприємством в результаті минулих подій, використання яких, як очікується, призведе до отримання економічних вигод в майбутньому);

2) пасиву ( права частина балансу, в якій знаходить відображення власний капітал і зобов’язання підприємства).

Актив і пасив балансу розділені на окремі розділи і статті.

Стаття балансу – окремий елемент балансу, який означає вид активів, власного капіталу чи зобов’язань (наприклад: виробничі запаси, статутний капітал тощо).

Кожна стаття має цифрове означення або код статті (рядка), а також грошовий вираз, що називається оцінкою статті балансу. Оцінка будь-якої статті в балансі приводиться на початок та на кінець звітного періоду.

Статті балансу об’єднані в економічно однорідні розділи.

Актив балансу має 3 розділи:

І. Необоротні активи;

ІІ. Оборотні активи;

ІІІ. Необоротні активи, утримувані для продажу, та групи вибуття.

У першому розділі активу балансу відображаються господарські засоби тривалого використання. Сюди входять основні засоби (будівлі, споруди, машини, обладнання), нематеріальні активи (комп’ютерні програми, товарні знаки тощо), а також довгострокові фінансові інвестиції, довгострокова дебіторська заборгованість, відстрочені податкові активи, та інші необоротні активи. Стосовно таких статей, як «Основні засоби» та «Нематеріальні активи», необхідно пам’ятати, що у валюту балансу входить їх залишкова вартість.

Другий розділ активу балансу містить інформацію про наявність на певну дату оборотних активів: виробничих запасів (сировини, матеріалів, палива, запасних частин), готової продукції та товарів, коштів у касі і на банківських рахунках, дебіторської заборгованості за товари, роботи і послуги (крім довгострокової заборгованості), векселів одержаних, витрати майбутніх періодів тощо.

В третьому розділі активу балансу наводяться відомості про необоротні активи, утримувані для продажу, та групи вибуття, що не плануються для використання у господарської діяльності підприємства, а призначені для продажу.

Пасив балансу має 4 розділи:

І. Власний капітал;

ІІ. Довгострокові зобов’язання і забезпечення;

ІІІ. Поточні зобов’язання і забезпечення;

ІV. Зобов’язання, пов’язані з необоротними активами, утримуваними для продажу, та групами вибуття.

У першому розділі пасиву балансу розміщується інформація про власний капітал: статутний або пайовий капітал (зареєстрований капітал), додатковий капітал, резервний капітал, нерозподілений прибуток (непокритий збиток), неоплачений капітал, вилучений капітал тощо.

У другому розділі пасиву наводяться дані про довгострокові зобов’язання – тобто такі зобов’язання які не можна класифікувати як поточні: довгострокові кредити банків, довгострокові фінансові зобов’язання, інші довгострокові зобов’язання, а також інформація про забезпечення у вигляді сформованих резервів на забезпечення наступних витрат та платежів, а саме: на виплату відпусток, додаткових пенсій, гарантійних зобов’язань тощо, а також отримані цільові фінансування та надходження, величина яких на дату складання балансу може бути визначена тільки шляхом попередніх (прогнозних) оцінок.

У третьому розділі пасиву балансу відображається інформація про зобов’язання, які будуть погашені у звичайному ході операційного циклу підприємства або протягом дванадцяти місяців з дати балансу. До поточних зобов’язань відносяться короткострокові кредити банків, поточна заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями, сума заборгованості постачальникам і підрядникам за матеріальні цінності, виконані роботи; сума авансів, одержаних від інших осіб у рахунок наступних поставок продукції; заборгованість підприємства за всіма видами платежів до бюджету; сума заборгованості за відрахуваннями до Пенсійного фонду на соціальне страхування, за внесками до позабюджетних фондів; доходи майбутніх періодів, інші суми зобов’язань.

У четвертому розділі пасиву відображаються зобов’язання, пов’язані з необоротними активами, утримуваними для продажу, та групами вибуття, тобто зобов’язання, які виникли на підприємстві в результаті продажу необоротних активів.

Діючий баланс підприємства має такі форму і структуру (табл. 1):

Таблиця 1

Структура форми № 1 «Баланс (Звіт про фінансовий стан)»

Актив Пасив
№ розділу Назва розділу № розділу Назва розділу
  Необоротні активи - всі активи, що не є оборотними   Власний капітал - частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов'язань
  Оборотні активи - грошові кошти та їх еквіваленти, що необмежені у використанні, а також інші активи, призначені для реалізації чи споживання протягом операційного циклу чи 12 місяців з дати балансу; в итрати майбутніх періодів - витрати, що мали місце протягом поточного або попередніх звітних періодів, але належать до наступних звітних періодів   Довгострокові зобов'язання і забезпечення - всі зобов'язання, які не є поточними зобов'язаннями та забезпечення наступних витрат і платежів у вигляді нарахованих у звітному періоді майбутніх витрат і платежів (відпустки, гарантії), цільові надходження
  Необоротні активи, утримувані для продажу, та групи вибуття – необоротні активи, що не плануються для використання у господарської діяльності підприємства, а призначені для продажу.     Поточні зобов'язання і забезпечення - зобов'язання, які будуть погашені протягом операційного циклу або 12 місяців з дати балансу; доходи, отримані протягом поточного або попередніх звітних періодів, які належать до наступних звітних періодів
  Зобов’язання, пов’язані з необоротними активами, утримуваними для продажу, та групами вибуття – виникають в результаті продажу необоротних активів, що не призначені для використання у господарській діяльності підприємства

При складанні балансу обов’язково підраховують підсумки по кожному розділу і суму по балансу в цілому.

Загальний підсумок активу та пасиву балансу завжди однаковий та називається валютою балансу.

При заповнені бухгалтерського балансу необхідно дотримуватись такої послідовності. У вступній частині заповнюється літерами і числами:

назва підприємства за Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України (ЕДРПОУ);

територія розташування підприємства за Класифікатором адміністративно – організаційного територіального устрою України (КАОТУУ);

організаційно-правова форма господарювання - Класифікатор організаційно-правових форм господарювання (КОПФГ)

вид економічної діяльності - за Класифікатором видів економічної діяльності (КВЕД).

Середня кількість працівників визначається в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері статистики.

Адреса підприємства згідно свідоцтва про реєстрацію (юридична).

Одиниця виміру – тис.грн. без десяткового знака.

У реквізиті «Складено (зробити позначку «v» у відповідній клітинці» робиться відмітка про складання звітності або за національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку або за міжнародними.

У балансі показники що вираховуються при підрахуванні підсумку наводяться у дужках. Рядки в яких відсутня інформація, прокреслюються, виправлення у формах звітності не допускаються. Заповнена і перевірена форма балансу підписується керівником і головним бухгалтером підприємства при цьому підписи повинні бути ідентифіковані, тобто вказуються прізвища осіб, що підписалися, проставляється печатка підприємства.

У побудові активу і пасиву є як вітчизняна, так і світова практика. Загальну характеристику побудови активу і пасиву балансу у світовій і вітчизняній практиці показано в таблиці 2.

Таблиця 2

Порівняльна характеристика вітчизняної і світової практики побудови активу і пасиву балансу

  Актив Пасив
Вітчизняна практика Актив будують у порядку зростання ліквідності: · нерухомість; · запаси; · кошти Пасив будують за зобов'язаннями перед власниками активів: спочатку своїм, а потім чужим
Світова практика Актив будують у порядку убування ліквідності: · грошові кошти; · товари і запаси; · нерухомість; Пасив будують за ступенем погашення: · поточні рахунки до оплати; · довготермінові пасиви; · акціонерний капітал

Отже, розглянута структура бухгалтерського балансу дає змогу пізнати підприємство, дати характеристику стану господарських засобів і джерел їх формування на звітну дату в грошовому вимірнику. Діючий в Україні бухгалтерський баланс призначається для одержання інформації, необхідної для управління діяльністю підприємства, а також для задоволення потреб зовнішніх користувачів — статистичних, податкових, фінансових органів, банків, інвесторів та ін. Тому не випадково баланс є першою формою звітності підприємства.

3.Вплив господарських операцій на зміни в бухгалтерському балансі

Господарські операції, які відбуваються на підприємстві призводять до змін в структурі активів та зобов’язань чи власному капіталі підприємства. Залежно від характеру цих змін господарські операції поділяють на 4 типи:

Господарські операції першого типу

Це операції, під впливом яких зміни відбуваються тільки в активах. При цьому одна стаття активу балансу збільшується, а інша зменшується на одну й ту саму суму. Підсумок активу і пасиву не змінюється.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 3179 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...