Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема: Вступ



План

1. Завдання і структура курсу.

2. Основні цінності та здобутки людства на початку ХХ ст.

3. Народонаселення.

4. Формування індустріального суспільства.

5. Періодизація світового розвитку на початку ХХ ст.

1.Курс всесвітньої історії в 10-му класі охоплює економічні, соціальні, дипломатичні, військові та культурні процеси у світі в першій третині ХХ ст.

Завдання курсу:

ü Навчитися об’єктивно оцінювати природу історичного процесу в першій третині ХХ ст. та вплив історичних подій і визначних діячів епохи на долю людства та окремих людей.

ü Вивчити і об’єктивно проаналізувати зазначені події.

ü Використовуючи історичну інформацію, всебічно аналізувати суспільні явища і події та розуміти зв’язки між історичними подіями.

Структура курсу передбачає вивчення періоду історії від початку ХХ ст. до кінця 20-х років. Навчальний матеріал об’єднано в 5 великих тем (див. «Тематику курсу всесвітньої історії).

Перша половина ХХст. – один з драматичних і суперечливих періодів в історії людства. Він містив як великі досягнення так і найбільші трагедії.

Головні тенденції світового розвитку:

Ø розвиток імперіалізму

Ø І світова війна (1914-1918рр.)

Ø національно-демократичні революції (в Росії – 1905-1907; в Китаї – 1911-1913; в Мексиці – 1910-1917рр.)

Ø виникнення тоталітаризму (Росія, Німеччина, Італія)

Ø національно-визвольний рух (в Польщі, Фінляндії, в країнах Африки)

Ø науково-технічний прогрес

Отже, початок ХХ століття – це Перша світова війна, час імперіалізму, становлення націй, бурхливого технічного прогресу, національно-визвольних рухів, формування тоталітарних режимів тощо.

2.На початку століття зросли темпи економічного росту. Відтепер визначальним складником економічного потенціалу країни ставала її індустріальна міць. Пар, який був головним робочим тілом в індустрії та транспорті, поступово витіснили нові види енергії – електрика й двигуни внутрішнього згоряння. Це відповідно сприяло підвищенню ефективності виробництва, полегшувало повсякденне життя людей. Саме на початку ХХ століття почалася масштабна механізація сільського господарства (з’явилися трактори, комбайни), у торгівлі виникли великі магазини, оснащені сучасним торговельним обладнанням, а в побуті – перші предмети тривалого користування (холодильники, пилососи, пральні машини). На рубежі століть з’явилися радіо, телефон, міський електротранспорт, автомобілі й літаки. Через технічний прогрес змінили свій вигляд найбільші міста провідних країн світу. Відтепер їх прикрашали широкі проспекти, електричне освітлення, багатоповерхові будинки.

Економічне зростання супроводжувалось суперництвом між державами, що врешті решт призводило до збройних конфліктів. Найпотужнішим з яких виявилася Перша світова війна 1914 – 1918років.

Перша третина ХХ ст. – це час протистояння демократичними і тоталітарними країнами. Так, після приходу до влади в Росії в 1917 р. комуністів головні зусилля демократичних держав були зосереджені на протидії поширенню комунізму у світі. Після встановлення фашистського режиму в Італії у 1922р. і нацистського режиму в Німеччині у 1933р. демократичний світ знову змушений протистояти проти тоталітарних ідеологій.

Все ж у більшості країн Західної Європи та Північної Америки переважали політичні свободи. Тут діяли парламенти, існував принцип розподілу влади на законодавчу, виконавчу й судову. Парламентський режим існував і в конституційних монархіях, як, наприклад, у Великій Британії. Австро-Угорщині, Німеччині тощо.

3.На початку ХХ століття продовжується зростання населення світу. Швидкими темпами це відбувалося в Європі, Японії, Північній Америці, трохи повільніше – в Азії, Африці, Латинській і Центральній Америці. Проте саме тут мешкала більша частина людства. Так населення Китаю становило понад 60% світового населення.

Більшість населення світу мешкало в сільській місцевості і лише 10% становили міські жителі, але з часом через стрімке зростання промислового виробництва їхня кількість стала збільшуватись.

Із зростанням кількості населення поширюються міграційні процеси. Так з 1850 по 1914рр. близько 50 млн європейців виїхали до нових країн, в основному до США та колоній. Це призвело до розповсюдження на нових землях європейських мов, культур, традицій. Міграційні процеси були притаманні й Україні. Мешканці західних регіонів (Галичини, Буковини, Закарпаття) емігрували до Північної і Південної Америки.

4.Початок ХХ ст. ознаменував собою завершення формування індустріального суспільства:

- прискорено розбудовувалися міста;

- зростала кількість найманих працівників;

- зросла продуктивність праці через використання досягнень науки і техніки;

- частка промислового виробництва перевищила частку сільськогосподарської продукції;

- відбувалося зосередження(концентрація) капіталу й виробництва, створювалися монополії;

- відбувалося злиття фінансового й промислового капіталу;

- основні матеріальні цінності зосереджувалися в руках фінансової олігархії;

- вивіз капіталу переважно до відсталих країн, де земля, робоча сила, сировина були дуже дешевими.

5.Періодизація світового розвитку першої половини ХХ століття:

І період 1914-1918рр. – Перша світова війна. Приймало участь 38 держав; загинуло близько 10 млн осіб. Перестали існувати 4 великих імперії: Австро-Угорщина, Німеччина, Росія, Османська імперія.

ІІ період 1919-1923рр. – Післявоєнна нестабільність: відбуваються революції (Росія, Німеччина, Фінляндія); розгортається національно-визвольний рух в колоніях.

ІІІ період 1924-1929рр. – Економічна стабілізація: спадає революційний рух; відбувається економічне піднесення; слабшають зовнішньополітичні протиріччя між країнами.

ІV період 1929-1933рр. – Світова економічна криза: банкрутство підприємств; зростає безробіття; падає життєвий рівень населення.

V період 1933-1939рр. – Назрівання Другої світової війни: розгортається боротьба за перерозподіл світу.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 533 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...