Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості обліку експорту робіт, послуг



Бухгалтерський облік розрахунків з іноземними покупцями та замовниками ведеться на рахунку 362 «Розрахунки з іноземними покупцями»

Всі експортні операції, здійснювані в рамках зовнішньоекономічної діяльності, можна поділити на дві групи. Перша об’єднує операції, в яких першою подією є відвантаження продукції (товару, послуг), а друга – операції з попередньою оплатою за продукцію.

Для правильного відображення в бухгалтерському обліку операцій необхідно керуючись стандартом № 21 з’ясувати до якої статті балансу належить заборгованість – до монетарної чи немонетарної.

У разі коли перша подія експортної операції – відвантаження товару, дебіторська заборгованість, що виникла в обліку підприємства погашатиметься коштами, тобто є монетарною. В обліку дохід визнається в сумі вартості товару в валюті, перерахованої за курсом НБУ на дату реалізації товару. Цей самий курс використовується для відображення в обліку дебіторської заборгованості, що виникла. Після надходження виручки за експортовану продукцію заборгованість покупці-нерезидента перераховується за курсом НБУ на день отримання цієї оплати і відображується у складі інших операційних доходів (витрат). У випадку коли погашення заборгованості здійснюється частинами у різних звітних періодах, неоплачена частина заборгованості перераховується на кожну дату балансу до її повного погашення.

Експортні послуги – це послуги, що надаються українськими резидентами нерезидентам на території України або за її межами. Види послуг:

- туристичні послуги;

- послуги з будівництва, оцінки та продажі нерухомості;

- послуги в сфері артистичної, спортивної, наукової, освітньої, розважальної діяльності;

- транспортній діяльності та допоміжній їй діяльності, як навантаження, розвантаження, складська обробка товарів;

- надання рекламних послуг;

- надання консультаційних та інформаційних послуг;

- надання послуг з обслуговування морських, повітряних та космічних об’єктів та ін.

Надання та оформлення послуг має певні особливості:

- відсутність митних процедур і митних платежів;

- місце і факт надання послуг обумовлюється контрактом, оформляється актом виконаних робіт;

- оподаткуванням податком на додану вартість залежить від місця здійснення послуг: на території України – оподатковуються в загальному порядку в розмірі 20% відпускної вартості, за межами країни – не є об’єктом оподаткування.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 345 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...