Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 4. Сімейні правовідносини



Рекомендована кількість годин - 8 годин.

Питання до теми:

1. Поняття сімейних правовідносин.

2. Врегулювання сімейних правовідносин законодавством України.

3. Сімейна правоздатність. Сімейна дієздатність.

2. Здійснення сімейних прав та виконання сімейних обов’язків.

3. Представництво інтересів члена сім’ї. Процесуальне правонаступництво у сімейному праві.

4. Договірні засади регулювання сімейних відносин.

Задача 1.

Кузьменко Володимир, у 11 років залишився сиротою. Його взяв до себе дядько – Василеський (брат матері), у якого була власна дочка - Олена. Дітей виховували разом. Коли діти виросли, вони покохали один одного і вирішили одружитися. Батьки Олени категорично заперечили проти цього шлюбу. Молодим також відмовили в районному відділі РАЦС, оскільки вважали перепоною те, що вони є близькими родичами, та заперечення батьків.

Чи правильні дії працівників РАЦС? Чи можна оскаржити відмову в реєстрації шлюбу?

Задача 2.

Шостак П. з 1994 року був одружений з Шостак О. У 1997 році вони фактично припинили шлюбні стосунки, але шлюб не розірвали. У 1998 році Шостак П. зареєстрував шлюб з Немченко. Коли Немченко довідалась, що Шостак П. одружений з Шостак О., вона подала позов про розірвання шлюбу. Одночасно вона просила стягнути аліменти на сина Петра, який народився 15 березня 1999 року. Крім того, вона просила стягнути аліменти на себе, оскільки вона інвалід ІІ групи і отримує пенсію у розмірі 78 грн. Шостак П. є приватним підприємцем і його середньомісячний прибуток складає 670 грн.

Заяву про розлучення подала й Шостак О., оскільки вона знаходилась у фактичних шлюбних стосунках з Задорожним С. і була від нього вагітна.

Який порядок розгляду справ? Чи буде задоволено позов Немченко про стягнення аліментів?

Задача 3.

В 1970 році Гаврилови стали подружжям. В січні 1999 року Гаврилов Є. звернувся до суду з позовом про розлучення з Гавриловою О. Позивач посилався на те, що Гаврилова О. його ніколи не любила, не приділяла йому належної уваги. Це стало особливо помітно після одруження дочки, оскільки до зятя Гаврилова ставиться набагато краще, ніж до нього, Гаврилова Є.

Гаврилова О. зазначила, що її чоловік завжди ревнував її, хоча для цього не було ніяких підстав.

Чи може бути задоволено позов Гаврилюка? В якому порядку розглядається справа про розлучення, коли обидва з подружжя згодні розлучитися, а їхній дочці 16 років і вона одружена? Чи буде змінено порядок розлучення, якщо дружина заперечує проти розлучення, а дочці 17 років і вона неодружена?





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 632 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...