Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання до теми. Матвійчук, повертаючись додому неосвітленою вулицею пізно вночі після закінчення роботи, упав з велосипеда та зламав ногу



Задача 1

Матвійчук, повертаючись додому неосвітленою вулицею пізно вночі після закінчення роботи, упав з велосипеда та зламав ногу. Свідками були троє працівників заводу, які закінчили роботу разом з ним. Вони викликали швидку допомогу, і постраждалого відвезли до лікарні. Унаслідок цієї травми Матвійчук став інвалідом другої групи. Скласти акт про нещасний випадок на заводі відмовились, пояснивши, що це побутова травма.

Чи законною є відмова скласти акт про нещасний випадок?

Задача 2

Лаборант Вітко відмовлялася пройти інструктаж щодо роботи з новими реактивами, які надійшли до лабораторії. Вона без поважних причин не прийшла на інструктаж, за що адміністрація оголосила їй догану. Наступного дня після цього при змішуванні реактивів у Вітко в руках вибухнула колба, і вона отримала значні опіки.

Назвіть і проаналізуйте склад правопорушення у зазначеному випадку.

Чи несе власник відповідальність за цей нещасний випадок?

Контрольні питання

1. Спробуйте розібратись у змісті термінів: охорона праці, охорона здоров'я, безпека праці, технічна безпека, виробнича санітарія.

2. Обґрунтуйте відповідь на запитання, чи поширюются норми З.У. «Про охорону праці» лише на найманих працівників.

3. Чи є різниця між правилами з охорони праці й інструкціями з охорони праці?

4. Відповідно до медичного висновку працівник потребував надання йому легшої роботи. Роботодавець запропонував таку роботу працівникові, але останній відмовився від переведення. Чи має право роботодавець звільнити працівника?

5. Працівники до досягнення 21 року щороку повинні проходити обов'язковий медичний огляд. Чи повинна 21 – річна особа проходити попередній медичний огляд під час прийняття на роботу?

6. Чи може роботодавець звільнити працівника у разі незадовільних результатів під час повторної перевірки знань з охорони праці?

Питання для самостійного опрацювання

1. Порядок розслідування й обліку нещасних випадків, професійних захворювань, виробничих аварій на підприємствах, в установах, організаціях.

2. Особливості правового регулювання праці жінок, неповнолітніх, осіб зі зниженою працездатністю та осіб, які поєднують працю з навчанням.

Джерела:

1. Кодекс законів про працю від 10 грудня 1971 р.

2. Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання,які спричинили втрату працездатності» від 23. 09. 1999 р.

3. Постанова КМУ/232 від 30. 11. 2011 «Про затвердження Порядку проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві».

4. Закон України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21. 03. 1991 р.

5. Закон України «Про професійний розвиток працівників» від 21. 01. 2012р.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 681 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...