Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Короткі теоретичні відомості. Конституція України закріплює право громадян на охорону їх життя та здоров'я у процесі трудової діяльності



Конституція України закріплює право громадян на охорону їх життя та здоров'я у процесі трудової діяльності. Стаття 3 Конституції України передбачає, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканість і буття визначається в Україні найвищою спеціальною цінністю. А ст. 43 Конституції України закріплює, що кожен має право на належні, безпечні та здорові умови праці.

Здоров'я – це стан повного фізичного, душевного та соціального благополуччя, а не тільки відсутність хвороб і фізичних дефектів.

Охорона праці – це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних і лікувально – профілактичних засобів, спрямованих на збереження здоров'я і працездатності людини у процесі праці.

За характером і часом проведення з інструктажі з питань охорони праці поділяються на: вступний, первинний, повторний, позаплановий та цільовий.

При укладенні трудового договору громадянин має бути проінформований роботодавцем під розписку про умови праці на підприємстві, наявність на його робочому місці необережних і шкідливих факторів, які ще не усунуто, що можливі наслідки їх впливу на здоров'я та про право працівника на пільги та компенсації за роботу в таких умовах відповідно до законодавства і колективного договору.

На підприємстві з кількістю працюючих 50 і більше осіб роботодавець створює службу з охорони праці, а якщо менше 50 осіб функції служби охорони праці можуть виконувати в порядку сумісництва (суміщення) особи, які мають відповідну підготовку. А якщо менше 20 осіб працюючих, то можуть залучатись сторонні спеціалісти на договірних засадах, які мають виробничий стаж роботи не менше 3-х років і практичне навчання з охорони праці.

Особлива охорона праці жінок – установлена спеціальними нормами система правових заходів, яка забезпечує з урахуванням фізіологічних особливостей жіночого організму, його материнської функції, безпечні умови роботи для організму матері (майбутньої матері) та її потомства.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 411 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...