Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні вказівки. При вивченні теми «Шлюб. Умови та порядок укладення шлюбу



При вивченні теми «Шлюб. Умови та порядок укладення шлюбу. Недійсність шлюбу.» необхідно мати на увазі, що основні засади правового регулювання шлюбу в Україні за­кріплені в ст. 51 Конституції, яка встановлює, що сім'я, дитинс­тво, материнство і батьківство охороняються державою. Вона зацікавлена у зміцненні та стабільності шлюбу і тому здійснює контроль за його укладенням і припиненням та захищає лише шлюби, укладені в органах РАЦС. При цьому потрібно надати не лише визначення шлюбу, але й визначити його ознаки.

Говорячи про порядок укладення шлюбу, слід докладно дослідити такі питання, як: шлюбний вік, право на шлюб неповнолітніх осіб, визначити умови та перешкоди укладання шлюбу, особливості державної реєстрації шлюбу та її значення, порядок державної реєстрації шлюбу, взаємна обізнаність осіб, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, про стан здоров’я, час та місце реєстрації шлюбу, а також заручини.

Розглядаючи питання про визначення поняття шлюбу, потрібно також враховувати, що відповідно до ст. 21 СК проживання однією сім'єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення у них прав та обов'язків подружжя, оскільки сімейне законодавство Украї­ни визнає лише зареєстрований шлюб як факт, що породжує сімейні права та обов'язки. Водночас СК містить у собі певні розбіжності стосовно регулювання зазначених правовідносин, зокрема, ряд статей (наприклад, ст.ст. 74, 91 СК) закріплюють такі самі майнові права для осіб, що знаходяться у фактич­них шлюбних відносинах, як і для подружжя (право спільної сумісної власності на майно, право на утримання, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними).

Слід зазначити, що у популярній літературі досить часто неправильно застосовують термін «цивільний шлюб», під яким розуміють фактичне проживання чоловіка і жінки однією сім'єю без реєстрації шлюбу, проте в СК зазначені відносини називаються фактичними шлюбними стосунками. Крім того, цивільним шлюбом визнається шлюб, укладений з дотриман­ням певних вимог в органах РАЦС, у зв'язку з чим вживання терміна «цивільний шлюб» для регулювання фактичних шлюб­них стосунків не є доцільним.

Говорячи про умови та перешкоди укладеня шлюбу, слід враховувати, що під умовами укладення шлюбу слід розуміти обставини, на­явність яких необхідна для того, щоб шлюб мав юридичнусилу. В теорії сімейного права розрізняють позитивні та нега­тивні умови укладення шлюбу. Наявність позитивних дає мож­ливість укладення шлюбу, що ж стосується негативних (перешкоди), то саме їх відсутність дає таку можливість.

Юридичне оформлення шлюбу відбувається шляхом його державної реєстрації, яка має, як уже вказувалося, конститутив­не (правостворююче) значення, бо тільки шлюб, зареєстрований у встановленому порядку, породжує правові наслідки. Держав­на реєстрація — обов'язковий елемент шлюбу, який встановле­ний для забезпечення стабільності відносин між жінкою та чо­ловіком, охорони прав та інтересів подружжя, їхніх дітей, а та­кож в інтересах держави та суспільства (ч. 1 ст. 27 СК). З моменту реєстрації шлюбу виникають права й обов'язки чоловіка і жінки як подружжя.

Окрему увагу слід приділити сучасним проблемам визнання шлюбу недійсним. У СК передбачені три види недійсного шлюбу: 1) абсолютно недійсний шлюб - визнається недійсним без рішення суду (ст. 39 СК); 2) відносно недійсний - визнання шлюбу недійсним за рішенням суду (ст. 40); 3) можливість визнання шлюбу недійсним за рішенням суду (ст. 41). У звязку з чим слід обов’язковою надати характеристику кожного з видів.

При вивченні даної теми проблеми слід звернути увагу, що від визнання шлюбу недійсним слід відрізняти визнання шлю­бу неукладеним. Якщо для визнання шлюбу недійсним суттєвим є відсутність фактичного складу позитивних умов його укладен­ня або наявність хоча б однієї з негативних умов, то для визнання шлюбу неукладеним суттєвим є порушення самої процедури реє­страції шлюбу, а саме реєстрація його у відсутності нареченої (або) нареченого (ст. 48 СК). Тому треба чітко усвідомити різницю між цими поняттями, і правові наслідки цих положень з посиланням на СК України.

Питання до теми:

1. Визначення шлюбу за сімейним правом України.

2. Порядок укладання шлюбу. Шлюбний вік. Право на шлюб неповнолітніх осіб.

3. Умови та перешкоди укладання шлюбу.

4. Державна реєстрація шлюбу та її значення. Порядок державної реєстрації шлюбу. Взаємна обізнаність осіб, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, про стан здоров’я.

5. Заручини.

6. Час та місце реєстрації шлюбу. Правові наслідки шлюбу. Правозгідність шлюбу.

7. Підстави та порядок визнання шлюбу недійсним; особи, які мають право вимагати визнання шлюбу недійсним.

8. Шлюб, який є недійсним (реєстраційний порядок визнання шлюбу недійсним).

9. Шлюб, який визнається недійсним за рішенням суду.

10. Шлюб, який може бути визнаний недійсним за рішенням суду.

11. Час, з якого шлюб є недійсним. Визнання шлюбу недійсним після його припинення.

12. Правові наслідки недійсності шлюбу. Наслідки визнання шлюбу недійсним для того з подружжя чиї права були порушені укладенням такого шлюбу (добросовісного подружжя). Права і обов’язки батьків і дитини, яка народилася у недійсному шлюбі.

13. Підстави та порядок визнання шлюбу неукладеним. Наслідки визнання шлюбу неукладеним.

НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ:

1. Конституція України 1996 року

2. Загальна декларація прав людини 1948 року

3. Міжнародний пакт про громадянські та політичні права 1966 року

4. Міжнародний пакт про економічні, соціальні та культурні права 1966 року

5. Хартія прав сім’ї 1983 року

6. Сімейний кодекс України 2002 року

7. Цивільний кодекс України 2003 року

8. Цивільний процесуальний кодекс України 2004 року

9. Закон України від 24.12.1993 року «Про органи реєстрації актів громадянського стану»// ВВР України. – 1994. - № 14

10. Порядок здійснення добровільного медичного обстеження осіб, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 16.11.2002 року// Офіційний Вісник України. – 2002. - № 47

11. Положення про порядок зміни, доповнення, поновлення, анулювання актових записів цивільного стану, затверджене наказом Міністерства юстиції України від 26.09.2002 року// Офіційний Вісник України. – 2002. - № 40.

12. Правила реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджені наказом Міністерства юстиції України від 18.11.2003 року// Офіційний Вісник України. – 2003. - № 48.

СУДОВА ПРАКТИКА:

1. Рішення Конституційного Суду України від 03.06.1999 року № 5-рп/99 (справа про офіційне тлумачення терміна «член сім’ї»)

2. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року „Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення”// Право України. – 1998. - № 10.

ЛІТЕРАТУРА:

1. Бикова О.Ю. Інститут заручин за Сімейним кодексом України// Молодь у юридичній науці. – Хм., 2003

2. Жилінкова І.В. Інститут заручин: далеке минуле і найближче майбутнє// Вісник Академії правових наук України. - № 27

3. Жилінкова І.В. Поняття сім’ї в праві// Вісник університету внутрішніх справ. – 2000. - № 10

4. Павлова Л. Реалізація природного права на шлюб, сім’ю, материнство та батьківство// Право України. – 2004. - № 11

5. Покровский И.А. Основные проблемы гражданского права. – М.: «Статут», 2001. – 354с.

6. Ромовская З.В. Защита в советском семейном праве. – Л., 1985

7. Ромовська З.В. Сімейний кодекс України: науково-практичний коментар. – К., 2003

8. Ромовська З.В. Сімейний кодекс України: погляд у майбутнє// Право України. – 2001. - № 2

9. Сиротенко С.Є. Щодо компенсації моральної шкоди за Сімейним кодексом України// Проблеми законності: Респ. міжвід. наук. зб. – Х., 2003. – Вип. 63

10. Сімейне право України: Підручник/ За ред. Гопанчука В.С. – К.: Істина, 2002. – 304с.

11. Сімейне право України: Підручник/ Л.М. Баранова, В.І. Борисова, І.В. Жилінкова та ін.; За заг. ред. В.І. Борисової та І.В. Жилінкової. – К.: Юрінком Інтер, 2004. – 264с.

  1. Фурса С., Драгневич Л. Поняття сім’ї, родини і фактичних шлюбних відносин// Юридична Україна. – 2003. - № 1

Задача 1. Богданов та Окунева подали заяву на реєстрацію шлюбу, яка мала бути проведена 20 квітня. Однак 10 квітня Богданов потрапив в автомобільну катастрофу. У зв’язку з цим за заявою Окуневої реєстрація шлюбу була перенесена на 12 квітня. Коли працівник органу РАЦСу прибув до лікарні Богданов не розмовляв, на запитання не реагував. За наполяганням Окуневої, яка була вагітною, шлюб було зареєстровано.

Проаналізуйте ситуацію.

Задача 2. 19-річна Юліанова та 16-річний Андріїв подали до суду заяву про надання їм права на шлюб у зв’язку з вагітністю Юліанової. Батьки Андріїва як його піклувальники надіслали суду свої заперечення щодо цього.

Проаналізуйте ситуацію.

Задача 3. Натова та Попов зареєстрували шлюб. Через два роки, навчаючись у ВУЗі в іншому місті, Попов познайомився з Онишко і теж зареєстрував з нею шлюб. Ще через рік Натова народила дитину. Оскільки Попов матеріально не допомагав, вона звернулась до суду з позовом про стягнення аліментів на утримання дитини.

Натомість Онишко звернулась із заявою до РАЦСу за місцем свого проживання про анулювання актового запису про шлюб Попова та Натової, зазначивши, що вони фактично припинили шлюбні відносини і їх шлюб уже три роки є недійсним. Проаналізуйте ситуацію.

Задача 4. Соловій та Романів зареєстрували шлюб. Через деякий час Соловій дізнався, що дружина має двох дітей від попереднього шлюбу. Соловій звернувся до суду з позовом про визнання шлюбу недійсним за підставою відсутності його вільної згоди на укладення шлюбу з Романів.

Проаналізуйте ситуацію.

Задача 5. Таврій зареєстрував шлюб зі Солодченко. Через рік він звернувся до суду з позовом про визнання шлюбу недійсним за підставою його фіктивності. Свої позовні вимоги він мотивував тим, що Солодченко уклала шлюб з корисливих мотивів. Зокрема, вона не бажає працювати і вимагає від Таврія її повного утримання. Народження дитини Солодченко теж не бажає.

Вирішіть спір.

Задача 6. Зареєструвавши шлюб, через деякий час Костюк з’ясувала, що до реєстрації шлюбу її чоловік спільно проживав з іншою жінкою, має з нею спільних малолітніх дітей. Вона звернулась до органу РАЦСу із заявою про анулювання актового запису про її шлюб з Костюком.

Які дії має вчинити орган РАЦСу?





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 853 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...